Video placeholde

Marxista Timmermans do čela Evropské komise? Evropští politici nic nepochopili, ohrožují existenci EU

Na nedělním jednání summitu Evropské unie se otevřela možnost, že by novým šéfem Evropské komise mohl být nizozemský socialista a dosavadní místopředseda Komise Frans Timmermans. To je člověk, který by skvěle nahradil Brežněva v čele Sovětského svazu. Pokud se ale dostane do čela EU, nemusí to Evropská unie přežít.

V roce 2016 se v televizní debatě rakouské televize potkal Timmermans se současným slovenským europoslancem Richardem Sulíkem. Timmermans představoval svou vizi o ráji na zemi, který nastolí tím, že zaměstnavatelé budou mít povinnost dávat lidem za stejnou práci na stejném místě stejnou mzdu, a to nejen v rámci jedné firmy.

Proč?“ zeptal se Richard Sulík. Timmermans byl v šoku. Jak se na to ten Slovák může ptát? Vždyť je to tak krásné – všichni budou mít stejně.

Antievropská politika

Ano, všichni budou mít stejně. Důsledky známe velmi dobře. Ponechme stranou praktické otázky, jak by se to mělo kontrolovat a která mzda by v případě sporu byla brána jako ta správná. Podstatná je celá ta potřeba centrálně řídit a regulovat všechno, co se hýbe. Podstatný je trend, kdy tato potřeba regulovat na Západě děsivě roste.

Frans Timmermans v ekonomii reprezentuje všechno, před čím jsme utíkali a čeho se chtěli zbavit po sametové revoluci. Složitá struktura společenských vztahů, která je nepostižitelná z centra, je pod jeho rozlišovací schopnost a nezajímá ho to. Dobro bude prosazovat nekompromisně. Ve jménu světlých socialistických zítřků, velkohubých, avšak na první signální hezky znějících myšlenek, bude regulovat všechno, co se dá.

A dosáhne svého. Mzdovou regulaci již protlačil v rámci směrnice o vysílání pracovníků. Timmermans možná z důvodů ideových, jeho spojenci ze západních států EU ovšem z jiných, praktičtějších důvodů. Potřebují, aby pracovní síla z východních zemí zdražila tak, aby se východní konkurenci podařilo co nejvíce vytlačit ze západních trhů. Antievropská politika pod pláštíkem evropanství.

Ohrožení EU

Timmermans, a není v tom sám, vůbec nechápe, na co vlastně dojela ekonomika celého sovětského bloku. Že to bylo právě centrální plánování, kdy se o všem rozhodovalo z centra. Že se potlačovaly svobodné smluvní vztahy. Chceme si to ale kvůli takovým lidem zopakovat?

Debata o novém šéfovi EK navíc ukazuje minimální sebereflexi mezi unijními politickými špičkami. Vztahy členských zemí EU jsou nejhorší od vzniku Unie, Británie dokonce odchází, ve všech státech jsou na vzestupu různé protestní strany. Reakce z centra Unie je nulová. To populisti, zní z Bruselu v narážce na vznik a růst popularity různých prostestních stran. Ne, ne, to není příčina problémů. To je jen jejich projev.

Timmermans v čele Unie tyto problémy pouze prohloubí. Jeho politika bude ohrožovat podstatu EU, samotnou existenci EU.