Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Alkohol za volant nepatří! Čtyři důvody, proč nerušit nulovou toleranci za volantem

Vláda před pár dny odmítla návrh z dílny ODS, aby mohli řidiči v České republice řídit s půl promile alkoholu v krvi. Vládní zamítnutí se setkalo s četnými kritickými ohlasy – i když je pravda, že mnohé byly spíše vedeny celkovým odporem k Babišově vládě. Opravdu nejsem sympatizantem hnutí ANO, odmítnutí populistického návrhu ODS však upřímně vítám. Ve čtyřech bodech se vám pokusím stručně vysvětlit, proč trvám na tom, že alkohol za volant opravdu nepatří.

Zastánci zmíněné tolerance k alkoholu za volantem argumentovali mimo jiné tím, že takto upravená legislativa existuje ve většině západních zemí Evropy, kam historicky i kulturně patříme. Řidiči v ČR jsou prý – dle ODS – stejně zodpovědní a rozumní jako ti zahraniční, proto by se stejná tolerance měla prý instalovat i u nás. To je sice hezké pohlazení národního ega, věcně ale taková argumentace hodně kulhá. Protože:

Za prvé – Návrh sice zdůrazňuje, že na Západě je méně smrtelných nehod, ale mlčí již o faktu, že tam mají celkově lepší silnice a dálnice. Ale především tam jezdí kvalitnější (novější), a tedy bezpečnější vozy než u nás, což se také zákonitě podepisuje na nižším počtu smrtelných autonehod.

Kulkulačka alkoholu: Kdy můžu řídit >>>

Za druhé – Pokud by byla beze zbytku pravdivá argumentace, že v zemích, kde existuje určitá tolerance požití alkoholu u řidičů, je jízda autem bezpečnější, proč rovnou nenavrhnout, že každý řidič by musel vypít aspoň jedno pivo před jízdou? Když to má takové blahodárné účinky. Ale již vážněji, snad zdejší erudované čtenářské obci nemusím opakovat negativa, která přináší pití alkoholu před jízdou. Netřeba asi připomínat zvýšenou agresivitu, přeceňování schopností či zpomalené reakce řidičů, kterou alkohol v krvi přináší. To jsou lékaři jasně potvrzená fakta.

Za třetí – Již nyní patříme mezi rekordmany v pití alkoholu na hlavu, nejen v EU, ale vlastně celosvětově. To opravdu chce konzervativní ODS vyslat do společnosti signál, že pití není zase takový problém? Chce nepřímo podpořit to okřídlené a omílané – pití v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství? Konzervativizmus rovná se populismus a „popíjenismus“?

Za čtvrté – Proč chce ODS zbytečně měnit něco, co v naší zemi dlouhodobě funguje a co si tuzemská společnost dlouhodobě již zažila a je tomu uvyklá? Toto má být konzervativní předvídatelnost? Návrh ODS je psán zbytečně populistickou tužkou a v zásadě se příliš neliší například od nápadu Andreje Babiše na snížení daně u točeného piva.

To skutečně nemá vedení ODS jiné starosti než navrhovat takové podbízivé hlouposti?

Autor jeprávník.

Jak probíhá dechová zkouška? Jaké tresty hrozí? A k čemu slouží alkulačka? >>>