Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček Zdroj: ČTK

Cesta poslance KSČM Ondráčka do Donbasu si zaslouží odsouzení, nevěřme pohádce o soukromé pouti

Pro postmoderní dobu, ve které žijeme, je typické, že všichni mají svým způsobem pravdu. Jinak řečeno, hranice dobra a zla se údajně stírají. Avšak někdy je nutné zaujmout jasný, takřka starodávný postoj a říct jasné NE! Myslím, že do této skupiny případů se aktuálně řadí causa cesty komunistického poslance Zdeňka Ondráčka na východ Ukrajiny.

Připomeňme, že zmíněný český zákonodárce se na tzv. Donbasu aktivně zúčastnil oslav Dne republiky v Doněcku. Dokonce se tam prý o něm a v regionálních východo-ukrajinských médiích psalo a mluvilo jako o "delegaci České republiky". Hrome, jen to ne!

Od takových aktivit se nutno rázně distancovat. Je dobře, že tak již učinil jindy relativně upozaděný ministr zahraničí Tomáš Petříček, ale i další politici.

Člověk nemusí být zrovna profesorem ústavního či mezinárodního práva veřejného, aby se mu rozsvítila rudá kontrolka: Neblíží se takové jednání, které nyní předvedl pan Ondráček, trestnému činu vlastizrady? Stranou ponechme, že citovaný poslanec disponuje samozřejmě poslaneckou imunitou, to je jen procesní aspekt věci.

Poslanec proti politice ČR

Tento poslanec, stejně jako všichni ostatní naši zákonodárci skládal poslanecký slib, tedy přísahal na Ústavu ČR, že ji bude dodržovat a že bude věrný naší krásné vlasti a nyní jedná de facto v naprostém rozporu se zahraniční politikou republiky a spojenci z NATO. Respektive možno konstatovat, že svým jednáním pomáhá zájmům cizí velmoci. To věru není dobré.

Ještě štěstí, že se oslav donbaských separatistů neúčastnil celý poslanecký klub KSČM, nebo dokonce prezident Miloš Zeman, to by bylo ještě větší politické nadělení.

Poslanec nezastupuje jen sebe

V souvislosti s tímto případem mne mrzí nepochopení role poslance, které se objevuje v médiích a na sociálních sítích. Někteří lidé Ondráčkovo jednání bagatelizují (nevím zda nedbalostně či úmyslné) s tím, že jeho komunističtí voliči by si to tak asi přáli, že většinou přece fandí „východo-ukrajinským separatistům“, tak o co vlastně jde?

Avšak z ústavně-právního hlediska poslanec zastupuje všechny občany ČR, tedy nejen ty, kteří ho volili. A myslím, že drtivá většina občanů Česka by Ondráčkovu cestu do Donbasu opravdu neschválila, popřípadě by jim byla hodně ale opravdu hodně proti jejich občanské cti.

Závěrečná delegace

Na závěr silnějším hlasem připomeňme, že poslanec (dokonce i ten zvolený za KSČM) je ústavní činitel, tedy ne nějaký řadový strejda z Horní Dolní, který fandí někde na konspiračním webu „donbaským separatistům (z jeho pohledu udatným donbaským hrdinům)“. Proto bychom na jeho konání měli nahlížet velice bedlivě, a rozhodně ho neměli podceňovat.