Marie Benešová

Marie Benešová Zdroj: Profimedia.cz

Bohumil Pečinka: Vstoupí Benešová do Čapího hnízda?

Premiér Babiš už před týdnem ohlásil jména dvou nových ministrů (průmysl a obchod a doprava), dnes k nim přibylo další jméno – ministryní spravedlnosti se stane Marie Benešová. Smysl tohoto tahu je jediný: něco udělat s neutralizací kauzy Čapí hnízdo.

Před pár dny se Babiš v časopiseckém rozhovoru a následně v televizním vystoupení opřel do ministra spravedlnosti Kněžínka. Tím odstartoval spekulace o jeho nástupci. Tahle nevyslovená hra je ovšem složitější. Je to licitace o to, kdo mu pomůže s Čapím hnízdem.

Jako první se objevilo jméno exministryně spravedlnosti Marie Benešové. Ještě jako poslankyně za ČSSD jako jedna z mála nehlasovala pro Babišovo vydání k trestnímu stíhání ani pro zákon o střetu zájmů, který se snažil zkomplikovat mu provázanost jeho podnikání se státem.

Advokátka Benešová je ovšem neřízená střela. Je představitelné, že se ujme „zprostředkovatelské“ role mezi státními zástupci, kteří mají spis Čapí hnízdo ve svých rukou, a Babišovými právníky. Stejně tak může udělat cokoli jiného. A vždycky to udělá se svou typickou vehemencí a morálním étosem.

Když někteří špičkoví státní zástupci slyšeli její jméno v souvislosti s funkcí ministra spravedlnosti, propukla mezi nimi nervozita. V zákulisí bylo možné slyšet následující úvahy: ať dozorový a dohledoví státní zástupci vyjdou Babišovým právníkům vstříc. Přece můžou přistoupit na procedurálně relativně čistou dohodu, že vyšetřovací spis je v důkazní nouzi a musí se doplnit. To neznamená ani zastavení, ani nezastavení vyšetřování, jen elegantní odložení o měsíce, možná roky. Vlk se nažere, koza zůstane celá a Benešová bude v klidu. Co když odvolá nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana? A jeho nástupce zatočí i s námi? Ostatně, dokud jsme tu my, protikorupční státní zástupci, bude dobře. Až sem přijdou jiní, kdo ví, co se stane.

Je to přesně ten typ logiky, který spisovatel Ludvík Vaculík kdysi označil slovy „vstřícná předposranost“. Navíc tyhle úvahy znamenají uznání selektivní spravedlnosti pro papaláše, a pokud se naplní, povedou jen k dalšímu rozdělení společnosti. Benešová by se ve skutečnosti neměla kauzy Čapí hnízdo ani dotknout.

Andrej Babiš by měl současně mít jako premiér země nějakou politickou odpovědnost a cítit, že další vyhýbání soudnímu řízení jen devastuje povědomí o spravedlnosti ve státě. Navíc nikde není psáno, že od soudu nemůže vyjít jako vítěz. Když už mu dal prezident Zeman takový nezasloužený bonus, že může být trestně stíhaný a současně předsedou vlády, měl by projevit větší odpovědnost ke státu a jeho institucím.

Samozřejmě že může provést nějaký druh převratu v bezpečnostních a justičních složkách a ohlásit svým voličům z řad seniorů, že po něm zase temné síly jdou, a proto chtějí, aby šel k soudu. Jistě se k němu přidá prezident republiky a jako kdysi nacisté začne štvát proti pražské kavárně, což jsou v jeho pojetí všichni, kdo nejdou s ním.

Takhle akce logicky vyvolá protireakci v podobě kolotoče tisícihlavých demonstrací všude po republice. V části národa to upevní přesvědčení o spravedlnosti jen pro některé.

Naše bída je v tom, že ještě třicet let od revoluce řešíme tak elementární věc, jestli může, nebo nemůže jít vysoký funkcionář státu k soudu. S koncem Jakeše, Husáka a Štěpána se zdálo, že tohle dilema se už nikdy nevrátí. Dnes ho tu však máme zas.

Text je zkrácenou verzí článku, která dnes vychází v tištěném Reflexu.

Reflex 16/2019Reflex 16/2019|Archív