Andrej Babiš, Jaroslava Pokorná Jermanová, Jaroslav Faltýnek - ilustrační snímek

Andrej Babiš, Jaroslava Pokorná Jermanová, Jaroslav Faltýnek - ilustrační snímek Zdroj: Blesk:Michal Protivansky/CNC

Karel Steigerwald: Voliči mají mozky, nejsou věčně jen slepí

Babiš, Jermanová, ČSSD, stále totéž. Jako bychom byli všichni bez mozku. Odpověď na všechna ta přehledná a závažná obvinění nejen těchto politiků, ale snad všech zní: intriky a útoky nepřátel, jako by to byla nějaká odpověď a nějaké vysvětlení či obhajoba. Je to jen hloupý výkřik zoufalce, kterého už nic jiného nenapadá a který předpokládá, že jsme všichni bez toho mozku.

Dělali to tak trapně politici i dřív, ale teď vládnou tito, tak to bude o nich. Září právě ta nešťastná Jermanová. Její problémy prý zavinili nepřátelé, asi útočící Kalousek, jako by Kalousek za ni vyplácel absurdní odměny, o které jde. Kdyby raději to plýtvání vysvětlila, což asi nejde, nebo kdyby se rovnou přiznala a nechala politiky, ušetřila by si tuto trapnou okliku a zůstala by jí jakási elegance přistižené političky. Ví přeci už teď sama, jak to skončí: v lepším případě jen odejde z politiky. Ten horší nechávám na orgánech… V roli hejtmanky dává voličům švejkovský návod: zapírat, zapírat…

Stejně jsou na tom socialisté, ti dokonce jako politický celek. Ignorováním povinností, které jim plynou z altnerovské smlouvy, si už před dvaceti lety zavinili své strašlivé dluhy, které je asi přiškrtí víc, než to sami dovedou. Už je odsoudily k zaplacení všechny soudy. ČSSD ví, co spáchala, ale stále mele: je to nespravedlivé, nezaplatíme to. Učí své voliče: soud je jen pro srandu, když budete mít pocit, že je nespravedlivý, ignorujte ho. Přesto chtějí být v politice a vládnout voličům s návodem: chovejte se jako my, vše je dovoleno.

Předseda vlády Babiš minulý týden řekl, že „od Oettingerova vystoupení nic nečeká“. Kdo to neví, Oettinger je komisař EU, který řeší Babišův střet zájmů. Pro Babiše je to jen „pokračování účelového boje proti mé osobě s cílem dostat mě z politiky“. Ale je to možná o chlup horší, ne „dostat z politiky“. Pokud ho soud, proti němuž Babiš bojuje jak lev, uzná vinným, kriminál ho nemine. Cítí-li se nevinným, nechápu, proč soud oddaluje, mohl by se tam očistit. Pak se divte Jermanové.

Když se z toho soudu Babiš silou politické moci vykroutí, tím hůř pro něj, až u moci nebude. To se k němu spravedlnost vrátí s dvojnásobnou chutí a co hůř, skočí po něm nejen nepřátelé, ale i kamarádi a lichometníci. Ti mu prokousnou hrdlo a celé jeho impérium mu rozeberou.

Proč si i jinak inteligentní Babiš myslí, že všechno svede na Kalouska a „nepřátele“, které už vidí i v Bruselu a patrně i na nebesích? Velkoplošná politika s tím mívá úspěch, ale jen dočasný. Vždyť Babiš nemůže věřit, že bude v politice nadosmrti. Snadný odchod do civilu proto nemá. Měl to vědět, než se tam dal, nebo si měl minulost lépe vypucovat. Sám ví nejlépe, jak zakleknout na toho, kdo stojí v cestě.

Jsou další podobně neblahé figury. Pořád se o nich píše, kritizují se a dopadají nakonec nejen trapně, nýbrž až uboze. Jindy jim to ovšem dokonce projde, my lidé jsme často dlouho slepí a hluší… Někdy do nekonečna.

Naše politická vrchnost je pěkně placena podle zákonů. O to se uměla už kdysi čile postarat. Budiž, je to tak dobře, kdo je nahoře, na toho svítí větší slunce. Proč si ale tak často a tak hloupě přilepšuje za čarou zákonů, tak okatě, tak viditelně, tak trapně… To se jim kalkul na hloupost voličů vyplácí víc než důstojnost politika? Asi jo.

Drzost, říkali staročeši, je lepší než poplužní dvůr.