Před jedenácti lety hořel Průmyslový palác. Dodnes stojí na místě vyhořelého křídla provizorní stan.

Před jedenácti lety hořel Průmyslový palác. Dodnes stojí na místě vyhořelého křídla provizorní stan. Zdroj: Blesk:Leoš Kučera

Další tragická zpráva pro Paříž: Čižinský chce pomoct s obnovou katedrály Notre-Dame

„Probereme v pražské koalici, jak můžeme pomoci s obnovou pařížské katedrály Notre-Dame.“ Tato věta dlouholetého starosty Prahy 7 (za hnutí Praha 7 Sobě), předsedy koaliční strany na pražském magistrátu (za hnutí Praha Sobě) a poslance Sněmovny (za KDU-ČSL) Jana Čižinského není dobrou zprávou pro Paříž. Pokud se totiž Čižinskému, v pražské sedmé části familiárně přezdívanému Jenda, skutečně podaří prosadit pomoc pro pařížskou katedrálu, může se na její dostavbu těšit pátá, šestá generace dnešních Francouzů. Stačí prostý výčet Jendových velkolepých rekonstrukčních úspěchů ve čtvrti, ve které rukou neomezenou vládne už pátým rokem.

1. Levé křídlo Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Shořelo před jedenácti lety. Dodnes se na jeho obnově nezačalo pracovat.

2. Libeňský most. Několik let hádek, co s ním, provázející obstrukce ze strany Čižinského cokoliv s mostem dělat. Místo rekonstrukce nebo stavby nového mostu je tedy na něm omezena doprava elegantními plastovými kužely.

3. Most u stanice metra Vltavská. Havarijní stav, o kterém Jan Čižinský nevěděl, protože kdyby věděl, tak by na něm slavnostně loni neotvíral cyklostezku smrti, vedoucí od Argentinské ulice. Na cyklostezce by zemřelo denně několik cyklistů, kdyby po ní nějací jezdili.

4. Pěší lávka ze Stromovky do Tróje. Zřítila se před dvěma lety a dodnes se nezačala stavět nová.

5. Stavba nové radnice Prahy 7. Jan Čižinský před pěti lety slíbil, že nová radnice bude stát 200 milionů korun a bude dobudována do konce roku 2018. Náklady se začínají násobit a z radnice stojí zatím něco jako skelet.

6. Dětské hřiště u školy za Ortenovým náměstím. Radnice zavřela v roce 2018 funkční sportovní hřiště, že zhruba za tři měsíce otevře nové, rekonstruované. Za 8 měsíců hlemýždích stavebních prací se zjistilo, že moderní povrch, který tam položili místo toho starého, je špatný, a bude se tedy rozkopávat a modernizovat znovu. Optimisté hovoří o otevření hřiště v roce 2020. Místní děti nemají kde sportovat, o vyhozených milionech raději ani nemluvě.

Kdyby v Paříži nějací vandalové poničili páteřní cyklostezky, bylo by setkání francouzského prezidenta Macrona se starostou Čižinským zcela na místě. Ale na katedrály Jendu raději nepouštět.