Alena Schillerová v Otázkách Václava Moravce.

Alena Schillerová v Otázkách Václava Moravce. Zdroj: Reprofoto ČT

Milí studenti, senioři, matky na rodičovské, neplašte se, 18 stovek měsíčně platit nebudete!

Vyzvala nás čtenářka, ať o tom napíšeme. Po internetu k ní přilétla strašidelná zvěst: důchodci, děti, nezaměstnaní, invalidé, matky či otcové na rodičovské, studenti budou platit osmnáct stovek měsíčně na zdravotní pojištění. Chystají to na ně Babišovi klauni. Vezmeme-li prý v potaz další hrůzy, už tady nemáme „vlády našich národů“, nýbrž „vlády cizích zájmů“, jejichž cílem je „likvidace vlastního národa“. Ha!

Soudný člověk, přečte-li celý text varujícího poselství, tuší, která uhodila. Ze směsi faktů a smyšlenek vyrobil autor jistého webu označovaného za dezinformační poplašnou zprávu. Protože se však tentokrát netýká ghanského právníka, který má zrovínka pro vás v šuplíku přichystané miliardové dědictví, nýbrž téměř šesti miliónů lidí v České republice, píšeme o tom.

Státní pojištěnci

Základem inkriminovaného textu je prokazatelný fakt. Proběhl médii a mnoha lidem z něj něco v hlavě uvízlo. Ministerstvo finanancí v pracovním materiálu o reformě daní zvažovalo, že by stát přestal platit zdravotní pojištění za šest miliónů svých pojištěnců, tedy dětí, důchodců, nezaměstnaných, studentů, maminek atd. Nyní to dělá 73 miliard vybraných z jiných daní. Tyhle vypadlé platby by pak uhradili lidé v produktivním věku, jimž by stát na oplátku zhruba ve stejném objemu snížil přímé daně. V Evropě je placení „státního pojištění“ za většinu občanů anomálie, což připomínali odvážnější politici už v devadesátých letech.

Myšlenka ale narazila na tvrdou zeď, odmítl ji snad každý médii oslovený politik, včetně premiéra Babiše. Tak velkou daňovou revoluci, ať už by se spočítala jakkoli chytře, si v současné populistické době netroufne udělat žádná strana. Natož ty levicové.

Spadnou do exekucí

Jenže milý web to pojal z gruntu. Vydedukoval, že pracující by výpadek peněz nezvládli nahradit, pročež prý: Andrej Babiš na jedné straně přidá důchodcům tisícovku, na straně druhé jeho ministr důchodcům i nezaměstnaným každý měsíc vezme 1803 koruny na zdravotní pojištění! Finanční zátěž převede ze státu na bedra zestárlých a invalidních osob v důchodu, na bedra nezaměstnaných, na bedra nezletilých dětí. A protože je jasné, uvažuje dál web, že nezaměstnaní by 18 stovek měsíčně nenašli, skončí v exekuci. Anebo jim ty peníze úřady budou strhávat z jejich dávek. I mnoho rodin se dostane do existenční nouze, bude-li muset platit zdravotko za své děti. Co teprve, když otec ztratí práci! V Česku prý zkrátka občané platí za všechno – a jaký ten stát pak má smysl? Inu, i to se dozvíme: likvidace národa… Vypadá to hrozivě, že?

Vůči Babišově vládě lze mít tisíc výhrad, můžeme skepticky zapochybovat i o míře její pravdomluvnosti. Ale umí si někdo představit, že by politici — leví, praví, zelení, oranžoví, modří, fialoví — vážně zamýšleli poslat děti, invalidy, seniory, nezaměstnané do nuzoty a exekucí? Byli by sežráni zaživa.

Daňové přiznání u studenta. Nezapomínejte, že máte nárok na vratky daně >>>