Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Ministryně Jana Maláčová reformuje důchody. Ženy mají brát víc. Sníží kvůli tomu penzi mužům?

Tak tu budeme mít další komisi, která má vyřešit český hlavolam: kde vzít do budoucna peníze pro rostoucí počet důchodců. Sociální ministryně Jana Maláčová prosazuje, aby ženy, vdovy a vdovci v důchodu brali „spravedlivě“ víc a lidé z fyzicky náročných profesí do něj odcházeli dřív. To jsou její priority. Čtete správně: v penzijní kase budou chybět miliardy, lékem na to má být zvýšení penzí především žen! 

Zopakujme varování, která slýcháme od prozíravějších politiků i ekonomů už přinejmenším dvě desetiletí: pokud politici něco neudělají s veřejnými financemi, včetně důchodů, Česko si to plnou parou zamíří do dluhové pasti, do hlubší, než byla ta řecká. Starých lidí přibývá, mladých ubývá, doba, již lidé prožijí v penzi, se neustále prodlužuje — ženy v ní prožijí průměrně už 27,5 roku, muži 19 let (v roce 1970 trávili Češi v důchodu průměrně 11 let). Dnes je ve starobní penzi čtvrtina společnosti, za pár desetiletí jich má být už třetina. Až půjde do penze početná generace takzvaných Husákových dětí, penzijní kasa se pod jejich náporem otřese.

Naděje, že v pořadí další důchodová komise hlavolam českých důchodů vyřeší, je však minimální. Ztroskotá tam, kde i její předchůdkyně: jen menšina zdejších politiků je ochotných podstoupit riziko poslů špatných zpráv. Ti ze současné, levicové vlády podporované komunisty to rozhodně nebudou. Umíte si snad představit, že by premiér Babiš prosazoval doporučení mezinárodních i domácích expertů — namátkou zvýšení penzijního věku nebo snadnější zaměstnávání žen s dětmi, které u nás na dlouhou dobu vypadávají z trhu práce, což znamená, že by si měly zkrátit rodičovskou dovolenou?! A co teprve socialistka tělem i duší Jana Maláčová? Ta by přidala všem, tedy i současným a budoucím důchodcům. Lidsky je to pochopitelné, ale když ono to ekonomicky nevychází – situaci českého penzijního systému to naopak jen zhorší.

Zkrátí se ženám rodičovská? 

Zastavme se ještě u penzí žen, jež chce paní ministryně „spravedlivě“ zvýšit. Je faktem, že jsou v průměru o pětinu nižší než penze mužů. Česká rodičovská dovolená patří k nejdelším na světě, ženy jsou s dětmi řadu let doma, vydělávají a do sociálního systému odvádějí proto méně než muži. Na druhé straně tu nižší penzijní rentu čerpají déle než muži. Zvýšit ženské penze jde tudíž několika způsoby: sebrat část důchodových peněz mužům, zkrátit rodičovskou, aby matky vydělávaly déle a víc, zvýšit jejich věk odchodu do důchodu anebo přidat odněkud (odkud?) do penzijní kasy další desítky miliard ročně (buď se zkrátka koláč rozkrájí jinak, anebo se musí zvětšit).

Nic z toho na penzijní reformu nevypadá. Opakujme si proto stále dokola: na státní důchodový systém se do budoucna nespoléhejme.