Jana Maláčová pravidelně navrhuje zvyšovat sociální dávky

Jana Maláčová pravidelně navrhuje zvyšovat sociální dávky Zdroj: Blesk

Princezna ČSSD Jana Maláčová. Je opravdu takový talent, nebo spíš automat na peníze?

Jana Maláčová, sociální ministryně, začíná být opěvována jako velký politický talent. Může být. Ale skutečný talent se projevuje jinak, než tím, že v tučných hospodářských časech navrhujete přidat peníze všude tam, kam politické oko dohlédne. To by bylo příliš snadné.

Ministryně Maláčová během několika měsíců zaplavila veřejný prostor návrhy na zvýšení kdejaké sociální dávky či příspěvku. Neustále se kvůli tomu pošťuchuje s ministryní financí Alenou Schillerovou. Nejnověji by chtěla zvýšit životní a existenční minimum, rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun, zavést státní alimenty. Ekonomice se daří, státní rozpočet kyne, nezaměstnanost je miniaturní – to je pro ministry práce a sociálních věcí ten nejpříhodnější a také nejpohodlnější čas. Kolegové z let recese či krize mohou takový pracovní komfort jen tiše závidět.

Jana Maláčová navíc vypadá dobře, je mladá, nenamočená do vlivových kšeftů, má diplom z prestižní britské školy. Tím spíš by měla mít větší ambici, jak prokázat politický talent, než v pravidelném intervalu navrhovat zvýšení sociálních dávek. Samozřejmě, je levicová, přerozdělování má v popisu práce, rovněž se coby členka ČSSD musí prát s koaličním Babišem, kdo si urve zásluhy před voliči. Zvyšování dávek by však – s prominutím a s nadsázkou - zvládl i dobře nastavený automat.

Od političky sedící na tak důležitém postu očekáváme víc, máme-li opravdu mluvit o talentu. Co takhle důchodová reforma a zajištění udržitelností penzí, čili nějaká koncepční práce? ČSSD (pochopitelně spolu s vládními partnery) se zmohla v minulém volebním období jen na zrušení Nečasovy reformy, od té doby neudělala nic, naprosto selhala. Přitom jde o kardinální problém. Až začnou do důchodu odcházet silné populační ročníky ze 70. let, takzvané Husákovy děti, schodek v důchodové kasičce by mohl činit ročně téměř 200 miliard. Mimochodem, vzhledem k věku paní ministryně je hrozící selhání penzijního systému i její osobní problém.