Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj Zdroj: reuters

Julija Tymošenková
Petro Porošenko
3
Fotogalerie

Ukrajinské prezidentské volby: Země opět hledá spasitele

Pět let od okamžiků, kdy nabrala západní kurz za cenu ztráty Krymu a územní celistvosti, se Ukrajina chystá na prezidentské volby. Ve volbách kandidují více než čtyři desítky adeptů. Dle aktuálních průzkumů budou obyvatelé Ukrajiny posledního března vybírat především mezi nynější hlavou státu Petrem Porošenkem, politickou stálicí Julijí Tymošenkovou a komikem Volodymyrem Zelenským. Posledně jmenovaný je v současnosti favoritem klání.

Mnohé voliče zřejmě na Zelenském láká jeho politická neposkvrněnost umocněná léty tepání do představitelů země v jím vedené satirické televizní show. Zároveň však hrozí riziko, že místo vytouženého vymítače korupce dostanou v nejistých časech nezkušeného lídra, který navíc není tak úplně prost podezření z napojení na svět oligarchů. Komentátoři i odborníci upozorňují přinejmenším na jeho určitou naivitu jak v otázkách zahraniční politiky, tak ekonomiky.

Očekávání ukrajinských voličů jsou přitom vysoká – čtyři z pěti Ukrajinců jsou podle průzkumu společnosti Seetarget přesvědčeni o tom, že země se nyní ubírá špatným směrem. „Měli bychom žít v jiné zemi – na Ukrajině, ale bez korupce a úplatkářů a dalších problémů. Ve svobodné a demokratické zemi, v jednotné zemi, která zahrnuje Donbas a Krym,“ řekl nedávno ke svým prezidentským vizím Zelenskyj. Zdá se, že za prioritu považuje boj s korupcí, což podle něj přivede do země investice a ve výsledku zvýší i obranyschopnost země. Lidé jsou však přesvědčeni o tom, že ukrajinské problémy by se měly řešit v opačném pořadí. Podle šetření společnosti Seetarget je pro čtvrtinu občanů nejdůležitějším vládním úkolem zajistit mír na východě země.

Více se o jednotlivých prezidentských kandidátech a jejich názorech dočtete na webu E15.cz >>>