Video placeholde
Ze dvora squattu Klinika. To nejlepší z alternativní levice.
Dvůr squattu Klinika. Z webu Kliniky: Je ale správné nechat vyklidit dům, který žije, který lidem nabízí zdola a společně utvářený program, nečekaná setkání a zkušenost angažovanosti?
Dvůr squattu Klinika. Z webu Kliniky: Chceme jednat o kompromisu s úřady, chceme budoucnost pro sociální centrum, které Praha potřebuje. Přijďte s námi naplnit ulice a ukažme, že svůj prostor ve městě si nenecháme vzít!
Ze dvora squattu Klinika. Z webu Kliniky: Radikální knihovna bude obsahovat knížky a časopisy, které se zabývají tématy jako anarchismus, antropologie, ekologie a environmentalismus, marxismus, město, geografie a urbanismus, kontrakultura a alternativní kultura.
Ze dvora squattu Klinika (z estetických důvodů bylo bohužel nutné fotografii rozostřit, barva zachována). Z webu Kliniky: Svépomocné zvelebování chátrajícího domu, otevřené sdílení zkušeností a znalostí, alternativní kultura a organizace radikální politiky, která neuhýbá před nahnědlým autoritářským sešupem kolem nás.
60
Fotogalerie

Anarchistické výkaly z Kliniky již brzy zmizí! Zaplatí to daňový poplatník

Ve čtvrtečním Reflexu najdete mou reportáž o návštěvě Autonomního sociálního centra Klinika, která se stala symbolem alternativní kultury, postmoderní svobody a levicové uvědomělosti. Při naší návštěvě jsme zjistili, že v průběhu boje za beztřídní společnost squatteři kálejí na dvoře na hromadu. Nyní mi napsali z hygienické stanice, že jámu plnou lejn budou dekontaminovat. 

Když jsem začínal v Reflexu a psal - jak činím dodnes - o sociálně patologických jevech a extremistech, bylo to rizikové a nebezpečné, ale věci zůstávaly v řádu. Když jsem šel na reportáž o neonacistech, vždy hrozilo, že si po návratu z ní budu muset otírat krev. Čas oponou trhnul a společenského významu nabyla ultralevice.

Squatt Klinika se dokonce stal symbolem svobody pro přední české intelektuály a levicové filosofy. Když se mi nyní  - poprvé v dějinách - podařilo do squattu proniknout, aniž by mě levičáci pod hrozbou násilí vyhodili, rizika se rázně proměnila. Stačilo trochu špatně šlápnout, a mohl jsem se večer otírat od úplně jiného typu znečistění.

Vnitřní konzistence...

...je vlastnost, po které ve společnosti řádově klesá zájem. To, že je někdo placen jako bojovník za lepší morálku, a večer se věnuje prostituci, je v postmoderní společnosti v podstatě běžné. Když ale někdo z přední strany squattu buduje beztřídní společnost, svobodu od vykořisťování a alternativní kulturu, měl by zcela jistě i ze zadní strany squattu dodržovat alespoň ty nejzákladnější civilizační normy.

Na Klinice tomu tak, jak jsme zjistili, bohužel není. V průběhu boje za beztřídní společnost, který na Žižkově ultralevice provozuje již pátým rokem, soudruzi zřídili zahradu do té míry, že jsem něco podobného neviděl ani v divokých zlatokopeckých táborech v Burkina Faso, ani v osadách malomocných v Indii.

Cesta na dvůr...

...začala velmi nepoeticky - cestou na WC. Po tiskové konferenci, kterou squatteři svolali proti vyklizení z nelegálně obsazené budovy, jsme se na Klinice zdrželi. Anarchisté na tiskovce prohlásili, že je potřeba demokratizovat majetek a nefetišizovat ho, což nebylo nic nového. Mimořádně od poválečného znárodnění je v České republice široce známo, že levice krade, a čtenáře Reflexu by takové prohlášení nepřekvapilo - tak jsme prověřovali, co zajímavého se dá ještě na Klinice vidět.

Až jsme na tamní - dejme tomu - toaletě nalezli plakátek, který vyzýval alternativce, aby raději chodili na zahradu. I vydali jsme se na zahradu, a naše hledání korunoval úspěch. Nedaleko od zadního vchodu do budovy si progresivní levice postavila z igelitů, klacků a hadrů přístřešek, do kterého chodí kálet. Soudruzi však byli líní kopat žumpu, takže pod chatrčí je pouze mělký rigol, ve kterém je nakáleno, a lejna jsou vidět zdaleka, a cítit z dálky ještě větší.

Myslím, že podobné jevy byly v Praze vidět naposledy někdy za husitů. Já - a to je mi čtyřiapadesát - jsem v centru Prahy nikdy neviděl žádný suchý záchod, natož suchý záchod vroubený výkaly kolem dokola. Věc jsme zdokumentovali, já o ní napsal článek do Reflexu, ale protože jsem také obyvatel Prahy a nechci žít ve městě plném výkalů, tak jsem anarchisty udal. Když jsem před dvaceti lety viděl na náckovské demonstraci někoho hajlovat, udal jsem jej protiextremistickému. Anarchisty, či přesněji jejich hromadu výkalů, jsem udal Městské policii (tam se hlásí i výkaly od psů, když je nějaký nezodpovědný pejskař nechá ležet na chodníku) a Hygienické službě.

Bude se sanovat

„Podání jsme předali na SŽDC k přijetí vlastních opatření a zároveň jsme informovali Úřad městské části Praha 3,“ napsali mi z Městské policie. „Majitel objektu „Správa železniční dopravní cesty“ byl informován a  písemně vyzván k plnění svých povinností, provedení nápravných opatření  k odstranění suchého WC  a úpravu pozemku pod ním včetně účinné dekontaminace prostředí,“ napsali mi z protiepidemiologického oddělení Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Takže - je vysoce pravděpodobné, že v nejbližších dnes přestane Žižkov zdobit hromada anarchistických exkrementů. A můžeme být rádi, že je zima - v létě by byla likvidace náročnější, a obyvatelé okolí by asi dost trpěli smradem. Takže - zdánlivě happy end. Ale jen zdánlivě. To, že v průběhu boje za beztřídní společnost mladá levice pokálela dvůr, málokoho překvapí. Ale dekontaminace zeminy, do které (možná už několik let) kálejí soudruzi, není z technologického hlediska žádná legrace.

Výkaly i moč po každém dešti totiž prosakují hlouběji a hlouběji, kontaminují větší a větší objem zeminy, a zůstává otázkou, zda se následky vysoce pokročilé anarchistické hygieny nebudou muset odbagrovat. A pokud ano, jak velkou díru bude muset bagr vyhloubit, a kolik náklaďáků fekáliemi kontaminované zeminy bude nutno odvést. Tyto věci jsou otazné. Jisté je jen to, že jak bagrování, tak odvoz výkalů soudruhů z Kliniky zaplatí daňový poplatník. 

V novém Reflexu, který vyjde ve čtvrtek 17. ledna, si můžete přečíst velké téma o žižkovské Klinice.