Milan Chovanec se nikdy netajil svým blízkým vztahem s Milošem Zemanem

Milan Chovanec se nikdy netajil svým blízkým vztahem s Milošem Zemanem Zdroj: Michal Růžička / Mafra / Profimedia

Konec poslance Chovance ČSSD nepomůže. Stane se z ní ještě poslušnější Babišův psíček

Někdejší úřadující šéf ČSSD a bývalý ministr vnitra Milan Chovanec oznámil, že na konci března rezignuje na svůj poslanecký mandát. Vadí mu účast ČSSD ve společné vládě s hnutím ANO. Ve straně však zůstává a v neděli byla dokonce potvrzena jeho funkce v čele krajské organizace sociální demokracie v Plzeňském kraji. Otázkou tedy zůstává, co přesně svými kroky a načasováním své rezignace Chovanec sleduje.

Milan Chovanec dosud za sebou v české politice zanechal poměrně hlubokou a kontroverzní stopu, takže spekulace nad tím, co svou rezignací sleduje, jsou určitě a zcela oprávněně na místě. Nezapomeňme, že Chovanec patřil mezi takzvané lánské pučisty, kteří chtěli na podzim 2013 po předčasných volbách pod taktovkou prezidenta Miloše Zemana smést tehdejšího předsedu socialistů Bohuslava Sobotku. Na rozdíl od ostatních však Chovanec velice rychle otočil, své spoluspiklence podkopl a za odměnu se následně stal ministrem vnitra a člověkem, který Sobotkovi dlouhodobě kryl záda.

Obětování stranické cti

O Chovancovi je obecně známo, že se moc nemusí s Andrejem Babišem, ale má dobré vztahy s Milošem Zemanem. Patřil mezi ty, kteří se stavěli proti účasti ČSSD ve vládě vedené Andrejem Babišem. Ostatně když se hlasovalo o důvěře tomuto kabinetu ve Sněmovně, Chovanec ani nedorazil.

Přesto se nabízí otázka, proč svoji rezignaci oznámil až nyní. Notabene po tom, co byl potvrzen v čele své domovské krajské organizace. Vždyť ČSSD sedí v Babišově kabinetu již sedm měsíců. Za tu dobu strana poznala, že je v pozici toho druhého a mnohem slabšího, který musí poslouchat a hopsat, jak premiér pískne. Ani kauzy pobytu premiérova syna na Krymu či Čapího hnízda nestačily ČSSD k tomu, aby sama a důstojně odešla z vlády. Současné vedení je totiž více než splachovací a gumové a za zachování pár teplých míst už obětovalo leccos včetně stranické cti.

Další volební rána na obzoru

Milan Chovanec uvedl, že se po odchodu ze sněmovny chce více věnovat sobě a svému zdraví. To je samozřejmě hodně silný argument, který se nesluší jakkoliv zpochybňovat či karikovat. Přesto nemá logiku, že se člověk v tomto rozpoložení nechá znovu zvolit do čela krajské buňky strany. Zkrátka za tím musí být ještě něco jiného. O co přesně jde, nyní nevíme, ale dříve či později to určitě vyjde najevo.

Chovanec také uvedl, že rezignoval proto, aby si poslanecký klub ČSSD zachoval nepokaženou integritu. V tom je však hlavní potíž. Chovancovou rezignací se tato, nyní již miniaturní poslanecká frakce stane ještě více jednolitou hmotou, ve které nebude probíhat výměna ostrých názorů a různých pohledů na politické dění a postavení ČSSD v koalici. To je pro sociální demokraty dost špatné. A vidí to i jejich voliči, kteří jim za to už poněkolikáté vystavili velice nepříjemné a tvrdé volební vysvědčení. Současnému vedení strany, kterému takto postupně mizí oponenti a které je pro zachování pobytu u moci ochotno přehlédnout cokoli, se sice zvětší manévrovací prostor, ale bude stále více setrvávat ve své nepochopitelné a většinou veřejnosti i neakceptovatelné pozici. A zůstane jen otázkou času, kdy přijde další volební rána. Možná ještě mnohem silnější než ty stávající.