Finská patrola, 12. ledna 1940

Finská patrola, 12. ledna 1940 Zdroj: Finská armáda

Zimní válka
Švédští dobrovolníci s protitankovými střelami.
Norští dobrovolníci
Střelec s lehkým kulometem M/26
Co by byla finská zima bez sobů?
66
Fotogalerie

Biatlon dříve a nyní: Od střelby na živé terče po usměvavé krásky na běžkách

Úžasný úspěch slaví čeští biatlonisté hned na úvod mistrovství světa v italské Anterselvě. Kvarteto Eva Kristejn Puskarčíková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář po výborných výkonech na střelnici slaví bronz ve smíšené štafetě. A čeští fanoušci věří, že to nebyla z letošního mistrovství světa medaile poslední. Jako řada jiných sportů, i biatlon má vojenské základy. Na rozdíl od oštěpu či dostihů ale trochu modernější – vojáci na běžkách po sobě ve velkém stříleli ještě před zhruba sedmdesáti lety. A byly to vojenské jednotky, kdo biatlon zaváděl na olympijských hrách.

13. března 1940 skončila zimní válka mezi Sovětským svazem a Finskem. Před komunistickou invazí se Finové ubránili (tedy aspoň většinu svého území) hlavně díky vojákům-biatlonistům. Přitom měli Sověti trojnásobnou převahu co do počtu vojáků, třicetkrát víc letadel a dvěstěkrát víc tanků. Odhodlaní Finové, kteří se dobře přizpůsobili zimnímu prostředí, ovšem dlouho dokázali držet Mannerheimovu linii.

Ve válce se proslavil také sniper Simo Häyhä zvaný Bílá smrt. Za tři měsíce zaznamenal 505 zásahů, čímž dodnes drží rekord mezi válečnými odstřelovači. I on se přemisťoval na lyžích, ale stejně klíčové pro něj bylo umění ležet skrytý ve sněhu a čekat na vhodný okamžik. Používal i takové triky jako cumlání sněhu, aby mu z úst nešla pára; a na flintě měl jen zaměřovač – čočka dalekohledu by mohla odrážet světlo a prozradit jeho pozici.

Program biatlonové sezony 2019/2020 na iSport.cz >>>

Prabiatlon

Ještě před druhou světovou válkou byl na olympijských hrách předchůdce biatlonu, běh vojenských hlídek. Navzdory mírovým ideálům olympijského hnutí tehdy soutěžila družstva skutečných vojáků v čele s důstojníkem. A kromě běhu na lyžích (25 kilometrů, případně 15 pro ženy) a střelby k soutěži patřilo i pořádné skialpinistické stoupání.

Závod se objevil hned na prvních hrách, roku 1924 v Chamonix, a to i za účasti československé čtveřice. Ze šesti týmů dokončily čtyři, Čechoslováci pod vedením nadporučíka Buchty brali brambory. Naposledy hlídky soutěžily roku 1948 ve Svatém Mořici. Pak disciplína upadala, ale na východě a severu Evropy se začal rodit civilní biatlon, který známe dnes.

Program MS v biatlonu 2020 >>>