Jaromír Soukup začal nadávat moderátorům České televize Luboši Rosímu a Noře Fridrichové

Jaromír Soukup začal nadávat moderátorům České televize Luboši Rosímu a Noře Fridrichové Zdroj: ČT, TV Barrandov repo

Rosí vs. Soukup: Potkají se u soudu, či v boxerském ringu? Nebylo by lepší nad tím mávnout rukou?

Svět (nejen) českých medií byl a je někdy ringem (byť s cirkusovými prvky), to zde nemusíme asi zdůrazňovat. Jako právního publicistu mne v posledních dnech zaujala jedna vypečená mediálně-právní kauza.

Direkty pana direktora Soukupa

In medias res: Veřejnoprávní Česká televize tento týden podala trestní oznámení v souvislosti s pořadem TV Barrandov Týden podle Jaromíra Soukupa. V něm se moderatizátor pardon moderátor a majitel televize Mgr. Jaromír Soukup značně nevybíravě opřel do moderátorů a pořadů České televize. Dodejme pro informační komplexnost, že mediální všeuměl J. Soukup v předmětném pořadu použil i vulgarity.

Soukup se ve svém (nyní trestně-oznámeném) pořadu mj. kriticky vyjádřil, proč veřejnoprávní Česká televize nepozvala do pořadu jako expertku na Maďarsko citujeme: „někoho jinýho, než naprosto podivnou, neerudovanou, sluníčkářskou, nevzdělanou aktivistku, která neumí maďarsky a žila tam rok."

Paradoxně věcně lze se Soukupovými slovy do jisté míry souhlasit. Asi nejsem sám, komu se výběr komentujících „osobností“ na ČT zdá být leckdy nevyvážený či alespoň „nešťastný“.

Tím nepopírám i jisté procesně-organizační obtíže, kdy editor má objektivně málo času na obstarání relevantního odborníka. Nadto dalším problémem je, že ČT ale i ostatní české televizní a rozhlasové stanice pozvaným expertům za jejich vyjádření zpravidla vůbec nic neplatí, takže zákonitě klesá jejich zájem vystupovat v těchto pořadech.

Příkladmo vysokoškolský pedagog dá logicky přednost přípravě přednášek, opravování zápočtových testů anebo vyzvednutí dětí ze školky, než aby se trmácel někam do studia, tam řekl dvě věty a jel zase domů či do zaměstnání, a měl logicky půl dne v tahu. A pak si ještě čtrnáct dnů musel číst rozhořčené e-maily od různých rozumbradů, že měl v TV říci něco jiného. To je prostě realita, český mediální svět je navoněná zdechlina, žádný ráj.

Dále připomeňme, že pan ředitel J. Soukup se ostře vymezili vůči moderátorovi ČT Luboši Rosímu. Citujeme a varujeme útlocitnější čtenáře před dekadentnějším slovníkem pana mediálního magnáta: „…Luboši Rosí, ty blbe, ty kluku jeden ušatej, tohle je pro tebe sólokapr jako kráva. Kreténe. Sólokráva…“

Nevhodný slovník

Myslím, že většina čtenářů jen kroutí nad slovníkem pana Soukupa hlavou. Je ale otázkou, zda má Česká televize na Soukupova dryáčnická slova reagovat trestním oznámením. Mám za to, že nikoliv. Už studentky a studenti maximálně druhých ročníků právnických fakult ví, že trestní právo je tzv. ultima ratio, které má nastupovat až jako krajní (poslední) prostředek.

Je smutným faktem, že v posledních letech se institut trestního oznámení v ČR relativně hojně nadužívá, ostatně např. komunální politici by mohli vypravovat (jak v nadsázce říká jeden kamarád-starosta: pokud na tebe nebylo podáno za předmětný rok alespoň jedno TO, tak ses v tom roce flákal..).

Zpět ke kauze prostořekého Soukupa. Pro pět ran do sbírky zákonů, proč zde ČT nedoporučila panu L. Rosímu, pokud se cítí slovy pana ředitele Soukupa opravdu vážněji dotčen, aby na něj podal občansko-právní žalobu? Proč se do toho tahá trestní právo?

A propos proč pan Rosí neřeší spory se Soukupem vlastně sám? Proč mu má právní poradenství (nepřímo) hradit ČT placená za peníze nás všech, paradoxně i pana Soukupa a jeho firem?

Pravda, občansko-právní žaloba nemá v očích laické – neprávnické veřejnosti ten správný zvuk. A také není na rozdíl od trestního oznámení zadarmo.

Aby bylo jasno: nijak se nezastávám vulgárního slovníku J. Soukupa, nelíbí se mi stejně jako většině z Vás, nicméně tahání trestního (!!!) práva do těchto záležitostí mi trhá žíly.

Ostatně nemožno se pak divit, že naše orgány činné v trestním řízení pak nestačí stíhat „normální kriminalitu“, pakliže musí řešit takovéto zbytečné mediální přestřelky…dobří lidé, málem jsem napsal, stržen touto bizarní kauzičkou, mediální přestřelky „dvou kr…nů“, ale ještě, že jsem se včas zastavil. To víte, nerad bych se také, navíc ještě před Vánocemi, vystavil trestnímu oznámení, dodávám v laskavé adventní nadsázce.