Smích Andreje Babiše

Smích Andreje Babiše Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Babišův macbethovský smích

Předseda vlády říká, že se směje, když slyší, že prý poškozuje jméno České republiky. To jméno v jeho pojetí poškozují poslanci pan Polčák, pan Pospíšil a celá opozice, která neuspěla proti němu v ČR a přenesla to do Evropského parlamentu. Musí  to být velmi zajímavý smích.

Rád bych ho slyšel. Je to smích člověka, který na všechny potíže odpovídá stejně. Je to načasovaná politická kampaň, říká a směje se. Někdy dodá, že jde o plácnutí do vody. Plácání do vody a kampaň mají tato témata: obvinění z podvodu a střet zájmů. Babiš obě témata, která nastražila je opozice, poráží smíchem. Je jako husiti, ti u Domažlic zazpívali a křižáci už prchali.

Také se stále silněji prosazuje téma, že byl agentem StB. Další důvod ke smíchu. Na obzoru se vynořuje i další téma, za čí peníze koupil Agrofert. Ten Agrofert mu byl čert dlužen. Nebýt toho, mohl spokojeně dělat vynikajícího premiéra populistu. Ale sám se tomu musí také smát, bez Arofertu a estébáctví by nebyl premiérem. Má jedinou naději. Český lid je příliš naivní na to, aby toto Shakespearovské drama a  Babišův macbethovský smích zvládl.

Nevím, jestli se směje ještě někdo další. Možná jeho kolegové v ANO. Koaliční partneři z ČSSD, ti tonoucí spolupachatelé, se asi nesmějí. I těm se Babiš jistě směje, skočili mu na špek. Ale komunisti se zas smějí Babišovi, upadl do jejich zajetí. Jednou jim odhlasuje, že i jeho Agrofert znárodní… Česká vládní politika, samý smích… na tváři ovšem hluboký žal.