Ústavní soud se bude znovu zabývat platy soudců

Ústavní soud se bude znovu zabývat platy soudců Zdroj: čtk

Transparentnost justice: Státe, máme právo vědět o prohřešcích soudců!

Přiznám se, že nejsem zrovna příznivcem Pirátské strany a mnoho jejích nápadů ve mně budí spíše rozpaky. Přesto jako právní komentátor občas musím některé „korzárské“ aktivity v rámci objektivity i pochválit. Určitě není správné si nasazovat ideologické brýle, ale raději se dívejme na věci, jak jsou, a ne jak bychom si je přáli vidět. Hrajme fair play.

Transparentní justice

Jedním z pilířů demokratického právního státu je bezpochyby kvalitní, spravedlivá a transparentní justice.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů pan Jakub Michálek nedávno vyzval dopisem (stále relativně nového) předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Michala Mazance, aby u kárně stíhaných soudců nedocházelo k anonymizaci jejich jmen a příjmení. Správný požadavek!

Jak známo, v kárných rozhodnutích jsou dnes osobní data českých soudců anonymizována. Ano, i dnes, a to se píše rok 2018. Veřejnost (kterou tvoří zejména daňoví poplatníci) nyní nemůže relevantně rozpoznat, který soudce či státní zástupce byl za co a jak kárně odsouzen. Stejně jako Piráti dlouhodobě nevidím pro anonymizaci citovaných údajů žádný skutečný důvod.

Mám naopak za to, že čeští a moravští lidé mají silné právo znát totožnost soudců (resp. státních zástupců), kteří ve své veřejné funkci vážným způsobem pochybili. A zejména, jak je za tato pochybení náš demokratický právní systém spravedlivě potrestal.

NSS se k věci postavil čelem

A teď přichází dobrá zpráva, citovaný předseda NSS s pirátskou žádostí souhlasil. Aktuálně se prý již připravuje změna vnitřních předpisů soudu, aby již během roku 2019 k anonymizaci „justičních hříšníků“ nedocházelo.

Co to konkrétně znamená? Jména a příjmení nejen soudců, státních zástupců, ale i exekutorů (což jsou jinak soukromí podnikatelé vykonávající část veřejné správy) budou v rozhodnutích na webu NSS od příštího roku publikována v plném (tedy neanonymizovaném) znění!

Sláva!

Proč to tak dlouho trvalo?

Kritičtější čtenář si asi řekne, jak to, že tomu tak není již dávno? Je to přece veřejná justice, placená koneckonců z veřejných peněz. Tak máme právo vědět, státe, o prohřešcích našich „žalobců a rozhodčích“, ne?

Argumentace, že toto opatření mělo být realizováno již dávno, je samozřejmě správná. Nicméně člověk vezdejší je popravdě rád, že to bude fungovat aspoň od příštího roku. Řečeno s klasikem – lépe pozdě než nikdy.

Ač nejsem politolog a nepřísluší mi tedy komentovat politické strategie jednotlivých stran, mám za to, že právě témata jako dnes glosovaná transparentnost justice, jsou těmi, která Pirátům v principu sednou.

Určitě by se jim měli nadále důsledně věnovat, možná i na úkor jiných pirátských „skopičin“.

Autor je právník a publicista