Babiš chce proti teroru přitvrdit.

Babiš chce proti teroru přitvrdit. Zdroj: Foto Aha! – Martin Přibyl

Přelet nad Čapím hnízdem: Nový scénář pro politicky bláznivou Českou republiku

Legendární český režisér Miloš Forman natočil svůj veleúspěšný oscarový film Přelet nad kukaččím hnízdem v psychiatrickém zařízení Oregon State Hospital v americkém městě Salem. Hlavní hrdina Randall Patrick McMurphy, kterého skvěle ztvárnil Jack Nicholson, hraje pomateného člověka, který se chce vyhnout vězeňskému trestu. Kauza Čapí hnízdo, která se dotýká premiéra Andreje Babiše i jeho rodiny, by mohla posloužit pro pokračování slavného díla. I když dopředu víme, že v české produkci jsou v tomto případě režie, kamera i hlavní postavy spíše trapnost sama. Jaký je ale možný scénář této kauzy, která devastuje naši politickou scénu a vyvolává posměch v zahraničí?

Už jiné scénáře z minulosti, které se dotýkaly některých politiků, ukázaly, že naše policie, státní zastupitelství a soudy pracují liknavě a nedůsledně. Je to vidět na kauzách exposlance a exministra zdravotnictví Davida Ratha. Také na soudních dozvucích, které probíhají v důsledku puče proti vládě Petra Nečese v roce 2013. Léta se vleče i řízení proti bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové, která byla zjevně nesmyslně a účelově obviněna kvůli nákupu letadel pro armádu.

V případě kauzy Čapí hnízdo nebude podle všeho scénář jiný. Alespoň co se jedná o délku.

Jak ukazují i události posledních hodin, policie vyšetřuje pomalu a jednoho z obviněných, Andreje Babiše mladšího, pořád ještě ani nevyslechla. Mnoho věcí se komplikuje kvůli nejrůznějším právním kličkám, které budou obvinění nadále využít v hojné míře. A hraje v tom roli, jako ve Formanově filmu Přelet nad kukaččím hnízdem, také psychiatrie. Dokonce hned u dvou obviněných – shodou okolností se jedná o syna a dceru českého premiéra.

Protože je Andrej Babiš bohatý a může si dovolit jakékoli právníky, advokáty a obhájce, scénář bude vycházet z toho, že jeho kauza pravděpodobně neskončí v tomto volebním období. Ostatně už mu do konce mandátu zbývají jen tři roky a nedá se předpokládat, že by v podobné věci v Česku soudy do té doby rozhodly. Snad bude v příštích letech alespoň dokončeno vyšetřování. Může to připomínat nekonečné tahanice, které vedl s úřady a justicí někdejší italský premiér Silvio Berlusconi, který ale nakonec odsouzen byl, i když ho za různé věci čekal jen velmi mírný trest. I to je scénář, který se může premiéra Babiše týkat.

Filmové scénáře samozřejmě často nabízejí, jinak by bylo dílo nezajímavé, nejrůznější zápletky, bláznivé situace, nepředpokládané možnosti a zvraty.

Jeden zlom teď nastal výpovědí Andreje Babiše mladšího pro portál Seznam. A je to skutečně jako z velmi nepovedeného hollywoodského filmu.

Únos. Na Rusy okupovaný Krym! Podivný pobyt v doprovodu podivného člověka na Ukrajině a v Rusku. Loňský vzkaz české policii, že byl Babiš junior unesen. Policie to vyšetří tak, že si nechá něco nakukat od advokátů obviněného a zabalí to. Do toho psychická nemoc. Pobyt v cizině. Řeči, že premiér České republiky se ho chtěl zbavit. Nedůvěryhodná psychiatrička, která nejenom vypracuje odborný posudek na obviněného AB mladšího, ale současně pracuje pro obviněného AB staršího (dokonce na ministerstvu financí, sic!) a kandiduje za jeho hnutí, které se ve scénáři humoristicky jmenuje Ano, i když je to zjevně Ne.

Nechci sahat Lawrenci Haubenovi a Bo Goldmanovi, scénáristům proslaveného Přeletu nad kukaččím hnízdem, do svědomí, ale oproti kauze nad naším Čapím hnízdem, napsali čajíček s méně zápletkami.

Jenže to, co se kolem Čapího hnízda odehrává, dál destruuje politiku v České republice. Dělá jí to nedůvěryhodnou a směšnou. Přitom se tomu dalo jednoduše zabránit. Stačilo, aby Andrej Babiš nebyl premiérem a počkal na výsledek celé kauzy. Že by se toho tak brzy nedočkal? No jistě. Je ale ve vládách od ledna 2014 a je předsedou nejsilnější politické strany, mohl tedy svým dílem přispět k tomu, aby policie a soudy pracovaly rychleji. Proč by to ale vlastně dělal, že?

Scénář, opět jako v každém filmu, odhaluje i charaktery některých lidí, v našem případě potažmo postoje politických stran. Zejména pokud jde o možný pád Babišovy vlády. ODS, Piráti, lidovci a STAN do toho dupou. Ovšem, jsou v opozici, musí. Musí hrát jakoby kladné hrdiny. Okamurova smečka je vypočítavá. Sice útočí, ale jen po svém křídle, vede svůj vlastní boj. Drží s ostatními pouze naoko (v dalším dílu, opět obvykla figura ve filmech a seriálech, už třeba nebude). Komunisté jsou jako vždy vypočítaví a nezodpovědní. A ČSSD se o všechno tak bojí, že brzy zahyne.

Stejně jako byl americký herec Kevin Spacey vyhozen kvůli kampani MeToo z hlavní role v seriálu House of Cards, tak jednou mohou skončit i naši sociální demokraté. Budou mimo hru. I když jedna varianta scénáře umožňuje i to, že se ztopoří a od Babiše utečou. A prezident Miloš Zeman? Prý poslední vývoj připomíná divokou konspiraci. To do moderních filmů ale patří.

Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem se podle odborníků řadí mezi zhruba 50 nejlepších filmů celé historie. To se českému Přeletu nad čapím hnízdem zcela jistě nepodaří, ale na rozdíl od amerického originálu se jistě dočkáme ještě mnoha dalších pokračování.