Ani šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, ani lídr Praha Sobě - Jan Čižinský ve vedení Prahy nebudou. Místo v radě přenechali kolegům - Čižinský se vrátí na Prahu 7, Pospíšil zas do Bruselu

Ani šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, ani lídr Praha Sobě - Jan Čižinský ve vedení Prahy nebudou. Místo v radě přenechali kolegům - Čižinský se vrátí na Prahu 7, Pospíšil zas do Bruselu Zdroj: ČTK

A je to: Pospíšil mizí z Prahy zpět do Bruselu, Čižinský se tváří, že v minulé neúspěšné koalici nebyl

Poslední volby nebyly ničím novým v jednom směru – některé staré tváře se snažily kandidovat s novou maskou. Příkladem je lídr koaličního slepence, který se jmenoval „Spojené síly pro Prahu“ a vedl ho eurospolanec Jiří Pospíšil. Dalším pak dlouholetý lidovec Jan Čižinský, vůdce nového uskupení „Praha sobě“, které ho nominovalo na primátora. Ani jeden z nich teď ale nebude sedět v Radě metropole. Pospíšil, jak se dalo čekat, prchá zpět na lépe placené místo europoslance a Čižinský bude dál „bačovat“ na Praze 7 a tvářit se, že nemá vůbec nic společného s bývalou neúspěšnou pražskou koalicí na magistrátu, které byl členem.

U Jiřího Pospíšila podobný postup, který předvedl v posledních týdnech v Praze, moc nepřekvapuje. V roce 1994 vstoupil do Občanské demokratické aliance, a když ta začala slábnout, přeskočil do vlaku ODS. V lednu 2014 utekl i od občanských demokratů, ale poslanecký mandát, který za ně získal, si ponechal. Jak jinak. Už o pouhé čtyři měsíce později kandidoval za TOP 09 a STAN do europarlamentu, kam byl zvolen. Potom 22. října loňského roku podal přihlášku do TOP 09, hned další den (jednalo se o sobotu a neděli) ho strana přijala a 26. listopadu byl zvolen předsedou topky. Tomu se říká rychlost. Pospíšil je skutečně šikovný kluk.

Protože TOP 09 je ve většině regionů dnes velmi slabá, pokusila se při posledních volbách alespoň v liberální Praze zachránit situaci. Nastrčila do čela kandidátky v hlavním městě Jiřího Pospíšila. Kandidoval na primátora a na billboardech voličům společně s Hanou Kordovou Marvanovou slibovali: „Profesionální správa města. Konečně!“ Pospíšil se primátorem v nové koalici ale nestal a s profesionální správou metropole také moc nepomůže, protože nakonec není ani v Radě hlavního města. Bude dál europoslancem v Bruselu a Štrasburku a jako pražský zastupitel bude jen paběrkovat. Dá se očekávat, že v květnu povede kandidátku topky do Evropského parlamentu. Připomíná to jedno staré české lidové rčení: „Kdyby řeč byla jeho mostem, nechtěl bych po něm chodit, mnoho lidí by se utopilo.“

A u těch mostů zůstaňme i s Janem Čižinským, dalším pražským politickým turistou.

Čižinský jako neposkvrněné početí Panny Marie

Dlouholetý lidovecký politik (za KDU-ČSL byl loni zvolen do Poslanecké sněmovny) Jan Čižinský, který se transformoval do ekologicko levicového aktivistu, vzbudil u části Pražanů určité naděje. Také byl kandidátem na primátora a také nakonec nebude, přestože mohl, ani zasedat v Radě města. Podobně jako Pospíšil.

Čižinský má ale jeden ještě daleko větší problém. Tváří se, že nemá nic společného s neúspěšnou koalicí, která v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou vládla poslední čtyři roky v Praze. Je to naprostá lež. Jan Čižinský byl zastupitelem za takzvanou Trojkoalici (lidovci, zelení a STAN), která vládla od roku 2014 v metropoli společně s hnutím ANO a sociální demokracií.

Mimochodem, tato bývalá koalice například také zodpovídá (i s předchozími vládami na magistrátu) za katastrofální stav pražských mostů, které jsou různě zavírány a nesystematicky opravovány. Most není salám, nepokazí se za den, ani za měsíc. Ale za léta může utrpět vážné rány. Chce snad Čižinský tvrdit, že jako zastupitel vládnoucí koalice vůbec nic nevěděl o tom, že mosty (paradoxně, ty zavřené jsou právě na Praze 7, kde on je od roku 2014 starostou) mohou spadnout a ohrozit obyvatele? Pak by měl převzít odpovědnost, protože jeho koalice pracovala velmi špatně.

Čižinského místostarostou na Praze 7 pak byl poslední čtyři roky Ondřej Mirovský. Co myslíte, hovořil někdy za ty roky Mirovský se svým starostou a úřednickým šéfem? Jistěže ano, možná každý den. Mirovský je přitom od roku 2014 členem dozorčí rady Technické správy komunikací. Ta má kromě jiného na starosti péči a opravu pražských mostů. Že by Čižinskému nikdy neřekl, co se s mosty u nich na Praze 7 děje? Tomu těžko uvěřit. Pokud ano, další důvod, aby oba pánové rezignovali, protože v tomto směru zjevně nic nedělali a selhali.

V politice se samozřejmě některé věci povedou, jiné nedopadají dobře. Ale vždy za ně nese odpovědnost ten, kdo vládne. Nelze pak věřit člověku jako je Jan Čižinský, který se dnes tváří, že se ho netýká to, co se stalo v Praze v minulých letech. Týká, byl u toho. Zodpovídá i za ty prokleté mosty, které se bohužel zprostředkovaně týkají všech obyvatel země.