Miloš Zeman - ilustrační snímek

Miloš Zeman - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Zeman opět rozděluje společnost. Útoky na demokratické instituce jsou nebezpečné

Dobří lidé, přiznám se, že jsem nikdy nepochopil „přísloví“ (resp. legendární filmovou hlášku) „Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš.“ Podle mne v rámci referenčního rámce tohoto produktu většinou zbaštíme nějaký bonbon – těžko se tam objeví např. grilované kuře, makrela či čočková polévka s játrovými knedlíčky.

Stejně tak mne udivuje, že ještě někoho udivuje „svérázně-lidový“ slovník pana prezidenta naší republiky. Který mnohdy překročí hranice do pomyslného království vulgarit. Veřejnoprávní moderátor (prohradní satirik typu Petra Žantovského by možná řekl „moderatizátor“) Jan Pokorný zpovídal v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu prezidenta M. Zemana.

Pan přímo zvolený prezident Zeman se mj. vyjádřil k výsledkům senátních voleb i k celé řadě dalších věcí, a to samozřejmě stylem sobě vlastním. M. Zeman zde použil také nepovolené a nelaskavé slovo „zmrd“, když se snažil vylíčit, kterak jako hlava našeho státu vnímá pana Zdeňka Bakalu nebo Viktora Koženého.

Prezident (velmi) spodních deseti miliónů

Prezident říká, co lidé chtějí slyšet, a vyslovuje to slovníkem blízkým jeho voličům a voličkám. Není prvním ani posledním politikem, který takto do značné míry prvoplánově postupuje. Nota bene i jindy noblesní Karel Schwarzenberg (celým jménem Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu) občas utrousí nějakou tu vulgaritu.

Trochu mi zde vadí dvojí metr, že to, co je u jednoho pokládáno za takřka roztomilé, je u druhého vnímáno pomalu jako ohrožení státu. Tak jako od jabloně nemůžeme očekávat, že bude plodit melouny či klobásky, těžko může někdo soudný očekávat, že se prezident ve svých 74 letech změní a začne mluvit jako jeptiška nebo doktorand/ka z FSS MU.

Co je skutečně nebezpečné

Přiznám se, že více než Zemanovy vulgarismy mne zaráží jeho opakované perfidní útoky na Senát, zásadní demokratickou pojistku.

Jak známo, pan Zeman podporuje stále více zrušení naší horní parlamentní komory. V předmětném rozhlasovém rozhovoru M. Zeman mj. důrazně uvedl, že prý zrušení Senátu podporuje ještě víc. „Ještě více než před rokem,“ poznamenal pan prezident Zeman.

Zde bijme na poplach! Čert vem Zemanovy vulgarity, ale jeho útoky na demokratické parlamentní instituce pokládám za opravdu nebezpečné. Ostatně jak by se Hrad tvářil, pakliže by některý ze senátorů, či dokonce celý senátorský klub vyzval ke zrušení instituce zvané PREZIDENT REPUBLIKY? To by byl hned oheň na střeše.

Na závěr asi zvednu některé čtenáře z křesla, ale spíše než o zrušení Senátu bychom měli začít vážně přemýšlet o posílení jeho pravomocí. Nicméně to je již námět na jinou glosu.

Autor je právník a publicista