Video placeholde
Kopulace Helix pomatia - hlemýžď zahradní
Kopulace Helix pomatia - hlemýžď zahradní
Kopulace Helix pomatia - hlemýžď zahradní
Kopulace Helix pomatia - hlemýžď zahradní
Kopulace Helix pomatia - hlemýžď zahradní
5
Fotogalerie

JXD a šábes šneků: Pod ulitou se skrývá neomarxista aneb Co nevíte o rozmnožování hlemýžďů

Od doby, kdy chovám šneky, přemýšlím, jaký den je pro ně svátkem. Nepřišel jsem na to. Tak jsem se rozhodl, že vzhledem ke smíšenému původu majitele šnečína budou šneci slavit šábes, a to okurkou. Ovšem až poté, co vyjdou tři hvězdy princezny Šabos.

Leila Chadalíková, šéfredaktorka on-line, po přezkoumání mého duševního stavu konstatovala, že jsem sice (jak je všeobecně známo) blázen, ale zjevně neškodnej. Tak mi do podzimu (kdy se očekává konec světa, takže už nebude mít cenu to dělat) dovolila na každý pátek večer (začátek šábesu) třicetisekundové video se šneky. Ovšem s tím, že bude doplněno i nějakým pikantním detailem ze života šneků. Protože samozřejmě čtenáře nejvíce zajímá sex, tak začneme sexuálním životem šneků.

Šnek je neomarxista! Má fluidní pohlaví!

Prvním základním omylem, jejž se dozvíte jak ve škole, tak na Wikipedii, je, že je šnek hermafrodit. To je skutečně pravda z anatomického úhlu pohledu. Hermafrodit je jedinec, který je schopen svými pohlavními orgány vytvářet jak vajíčka, tak spermie. Což šnek nesporně umí.

Pokud uplatníme hledisko etologické — budeme šneka posuzovat ne podle toho, že ho rozřežeme a budeme mu zkoumat genitálie, ale budeme pozorovat jeho chování — je to úplně jinak. Šnek má fluidní pohlaví. Což je termín, jenž se sice vyskytuje na neomarxistických diskusních fórech, ale v oficializované gender pavědě jej zatím neznají. Ptal jsem se tam. Takže i šnek leze rychleji než feministky, protože on to fluidní — proměnlivé — sexuální chování měl ještě dříve, než vznikl feminismus.

Zimní spánek a homosexualita

Z etologického hlediska je důležité vědět, jak se tak šneci chovají na podzim. Když se blíží zima, zavrtají se pod zem (půl metru, ale podle některých autorů až metr pod zem, a podle všech se to blbě měří, protože jsou šneci pod zemí a nikdo neví kde), zavíčkují se v ulitě a usnou.

Probudí se na jaře a dle počasí koncem dubna až začátkem května zase vylezou. A jsou to všechno homosexuální samci s homosexuálním chováním a z evolučních důvodů jsou nuceni obsedantně souložit. Takže souloží s každým jiným svolným šnekem, kterého potkají, a na pohlaví nezáleží, protože v květnu jsou všichni šneci, jež potkáte, homosexuální samci a vzájemně si vyměňují spermie.

Díky evolučnímu tlaku souloží neustále a s každým jiným šnekem, kterého potkají, protože až už nebudou samci, ale budou samice, tak vajíčko oplodní sperma toho šneka, jenž v době, kdy byli oba homosexuálové, souložil s jiným šnekem před okamžikem, kdy se z obou staly samice.

Po odpáření dvou homosexuálně se chovajících šneků, kteří si vymění spermie, totiž (na rozdíl od homosexuálních mužů) nekončí jejich genetický materiál v cizím zadku, ale v tělním vaku druhého šneka. A zůstávají životaschopné.

Změna pohlaví

Uběhne pár týdnů a šnečí homosexualita vymizí. Oteplí se, šnekům se změní hormonální hladiny a stanou se z nich samičky bez pozorovatelného sexuálního chování. Pak vytvoří vajíčka, oplodní je spermiemi uschovanými v tělním vaku z doby, kdy byli promiskuitní homosexuální samci, nakladou vajíčka a žerou salát bez sexuálních projevů až do podzimu, kdy se zase zavrtají do země. 

Ale to není to nejhorší. Šneci jsou kromě toho, že mají fluidní sexualitu, také plodní onanisté. Když je totiž šnek ve stresu, je osamělý nebo se jmenuje Lissachatina immaculata immaculata, dochází k situaci, že se sami klonují. Jsou totiž schopni samooplození. Běžní šneci to dělají ve stresu, immaculaty to vzhledem k frekvenci jevu pozorovaného na jedincích v lidské péči asi baví, protože se samooplodňují zcela běžně i v chovech, kde mají k páření i jiné šneky. Takže o šnekovi platí nejen to, že leze, ale také, že má sexualitu ještě komplikovanější než feministky, a to je fakt výkon. Šabat Šalom!