Miloš Zeman na summitu NATO

Miloš Zeman na summitu NATO Zdroj: Profimedia.cz

Zeman podpořil deklaraci NATO kritickou k Rusku a k útoku novičokem. Četl ji vůbec?

Ve středu odpoledne byla na summitu NATO v Bruselu přijata deklarace hlav států a premiérů členských zemí. Českou republiku zde zastupoval Miloš Zeman. A v deklaraci se objevují i věty o březnovém útoku jedem novičok v anglickém Salisbury. Podle vůdců Severoatlantické aliance je za akci zodpovědné Rusko. Prezident Zeman s deklarací souhlasil. Četl jí vůbec?

Deklarace z posledního summitu NATO je obsáhlá a má celkem 78 bodů. Hned na začátku je uvedena slovy „my, hlavy států a vlád 29 členských států Severoatlantické aliance, jsme se shromáždili v Bruselu v době, kdy je ohrožena bezpečnost našich národů“. Kým je ohrožena? V textu se velmi často hovoří o Rusku.

Nevíme, zda Miloš Zeman dokument četl, protože u podobných příležitostí je připraven odborníky a diplomaty, pak jej pouze političtí lídři schválí, upraví, nebo neschválí. Pokud ale Zeman veřejně neprotestoval, tak text vůbec neodpovídá tomu, co o Rusku on sám říká posledních několik let, protože tak kritický k Moskvě zdaleka není. Právě naopak.

V bodě 6 Deklarace se také píše o útoku jedem novičok v anglickém Salisbury v březnu letošního roku. Při něm byl otráven dvojitý agent Skripal a jeho dcera. Vláda Velké Británie obvinila z útoku Rusko. Miloš Zeman se to snažil relativizovat tím, že rozpoutal diskusi, zda se novičok nevyráběl také u nás. To by alespoň teoreticky mohlo ruskou vinu rozmělnit. Podařilo se mu to, alespoň soudě podle diskuse v českých médiích a na sociálních sítích.

Jenže Deklarace zemí NATO zveřejněná ve středu zcela jasně říká, že Spojené království vyhodnotilo dostupné informace tak, že za „útok je zodpovědná Ruská federace a že neexistuje žádné přijatelné alternativní vysvětlení“. A že ostatní členské země, tedy včetně České republiky, jsou solidární s Británií v tomto hodnocení.

Pokud je tomu tak a Zeman nic nenamítá, považujme deklaraci za pozitivní. Nechce se ale věřit tomu, že by náš prezident ještě v celé kauze něco „nevymyslel“.