Takovým lidem jako on se můžete smát  a pískat na ně. Oni však nezapomínají.

Takovým lidem jako on se můžete smát a pískat na ně. Oni však nezapomínají. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Těšme se, až se (nám) rozsvítí. Ve tmě je Babiš nebezpečný tvor

Na protipólnější dvojici byste během festivalu v Karlových Varech těžko narazili. Kam se hrabou Laurel a Hardy. Polský premiér Mateusz Morawiecki a český – úplně se mi při psaní slova „český“ vzpírá klávesnice na počítači – předseda vlády Andrej Babiš.

Polský premiér je členem politické strany, která má jasný program: hájení zájmů Poláků doma i v zahraničí, ať se to někomu líbí, nebo ne. Křesťanské hodnoty do celé ­Evropy. Program Andreje Babiše má také dva body: zájem Agrofertu a neskončit ve vězení.

Mateusz coby syn radikálních opozičníků už jako jinoch v ulicích bouřil během výjimečného stavu v osmdesátých letech proti bolševikovi a psal tvrdé antikomunistické texty do podzemních časopisů.

Andrej byl synem prominentních bolševiků, studoval na prestižních školách v „prohnilé“ kapitalistické cizině, hned jakmile mohl, vlezl do komunistické strany, spolupracoval s tajnou policií – přesně proti takovým, jako byl jeho karlovarský protějšek Mateusz ­Morawiecki.

Ve chvíli, kdy držíte v rukou Reflex, už má Babišova druhá šílená vláda podporu českých komunistů. Což je hanebnost ani ne tak historická (když jsou komunisté legitimní parlamentní stranou, proč by koneckonců nemohli podpořit vládu?), ale především programová. Ještě uvidíte, co se bude dít a čím vším si naši novodobí soudruzi nechali od Andreje Babiše zaplatit.

Když Babiš s Morawieckým přišli společně do kina na Rain Mana, jakmile se zhaslo, ozval se výkřik „hanba!“ a Babišovi se dostalo mohutného pískotu.

Opravdu se těším, až se jednou rozsvítí a nám se rozsvítí. Ve tmě může být ­Andrej Babiš ještě nebezpečnější tvor než za jasného světla.

Text vyšel jako editorial nového tištěného Reflexu.

Reflex 28/2018Reflex 28/2018|Archív