Párkrát poradíte lidem, aby vy**ali rakovinu, a jezdíte jako pán! Z Facebooku paní doktorky Klímové

Párkrát poradíte lidem, aby vy**ali rakovinu, a jezdíte jako pán! Z Facebooku paní doktorky Klímové Zdroj: Facebook MUDr. Jarmily Klímové

Causa Aktip a "kadění rakoviny" ukazuje: Žádné léčitelství neexistuje!

Česká veřejnost má po dlouhé době skandál, který se netýká nějaké bulvární hvězdičky, ale skutečného, závažného a při bližším prozkoumání skutečně odporného reálného problému. Léčitelství. Okrádání nemocných či neurotických pacientů nejrůznějšími šarlatány, kteří tvrdí, že jsou schopni pomocí různých „alternativních“ metod „léčit“. Nikdo takový přitom ve skutečnosti neexistuje.

Když vypukla causa Aktip, mou první reakcí bylo, že jsem začal shánět telefon na premiéra v demisi Andreje Babiše. Nutně jsem totiž hned poté, co se začalo o cause podvodnictví s firemním názvem Aktip hovořit, potřeboval homeopatika proti křivdě. Ta, jak sdělil do médií pan Babiš, užívá, aby se vyléčil z křivdy, kterou utrpěl následkem vyšetřování Čapího hnízda. Tak jsem chtěl poradit.

Jsou to skoro dva roky. Seděli jsme s Markem Stonišem, naším šéfredaktorem, v jeho pracovně a probírali směrování mé práce do budoucnosti. Političtí novináři (a kulturní ještě víc) to mají jednoduché. Z titulu svých funkcí mají jasné, že ti první píšou o politice a ti druzí o kultuře (nebo alespoň o tom, co dnešní tvůrci za kulturu považují). Jsem reportér a mám v popisu práce „společnost“.

Párkrát poradíte lidem, aby vy**ali rakovinu, a jezdíte jako pán! Z Facebooku paní doktorky KlímovéPárkrát poradíte lidem, aby vy**ali rakovinu, a jezdíte jako pán! Z Facebooku paní doktorky Klímové|Facebook MUDr. Jarmily Klímové

Takže musím, týden po týdnu znovu, hledat témata, která aktuálně ve společnosti rezonují. A v širším časovém výhledu musím mít jasno, kterou oblast společnosti sledovat. Co je relevantní a zároveň zajímavé a také společensky důležité, ne-li dokonce přínosné. No a tehdy jsme se na té schůzce s Markem dohodli, že budu monitorovat věčné téma okrádání.

Mé ego utrpělo...

Po několika měsících se ukázalo, že nejčastějším a nejfrekventovanějším způsobem veřejně tolerovaného okrádání je v České republice léčitelství. Ano, občas se objeví nějaký prodejce „výhodných“ a zcela bezcenných medailí či šmejdi s hrnci. Ale léčitelů je v České republice podle odhadu spolku Sisyfos padesát tisíc. A pravděpodobně kradou. Protože vzít peníze za „léčitelství“ je sprostá krádež, podvod a tunel.

Ověřoval jsem tento poznatek na desítkách léčitelů, v Reflexu o nich vyšly desítky článků, a nikdy nikde na světě žádný léčitel nepřinesl jediný vědecky relevantní důkaz, že by někoho svým působením uzdravil. Napsal jsem to dvacetkrát, možná třicetkrát, dostal desítky dopisů jak od zastánců rozumu, tak od zastánců léčitelství, ale nic se v podstatě nedělo. Společností to nijak nepohnulo. Pak odvysílá televize jeden (opakuji — jeden!) dokument a národ bude mít několik měsíců o čem mluvit. Takže není divu, že potřebuji homeopatika na křivdu.

Kolegyně, dobrá práce!

Když se mé ego vyplakalo z nejhoršího, získal jsem racionálnější náhled. A jsem samozřejmě za dokument České televizi i jeho autorkám nesmírně zavázán. Je to kus opravdu dobré práce, která může posunout společnost kousek dopředu. Něco číst je jedna věc, něco vidět druhá.

Autorky dokumentu odvysílaného ČT svou prací se skrytou kamerou jasně, bez nějakého vysvětlování a popisování ukázaly, jak léčitelé a léčitelky lžou, navozují strach u svých klientů a tvrdí jim úplné nesmysly. Takže několik miliónů lidí jasně vidělo, že léčitelství je jedna velká zlodějina.

Zlodějina často zaměřená na umírající a těžce nemocné lidi, jež léčitelé vylhaným příslibem uzdravení připraví o celoživotní úspory. Zlodějina, která má stejný etický rozměr jako loupežné přepadení starce, slepce anebo prodej hrnců důchodcům legendárními šmejdy. Léčitelé totiž nejsou nic jiného než zcela stejní šmejdi, kteří bezmocným — těžce nemocným — prodávají mnohem citlivější a bolavější komoditu: vylhaný příslib zdraví.

Objevili v sobě bioenergie, vibrace či čakry

Film o podvodnictví Aktip je snad počátkem epochy, kdy si začnou lidé uvědomovat, že v civilizované společnosti se o zdraví starají lékaři v lékařských zařízeních. Ne vyučení kuchaři nebo elektroopraváři, kteří v sobě objevili bioenergie, vibrace či čakry. A také ne podnikatelé s titulem doktora medicíny, kteří se potřebují na Facebooku chlubit svými sporťáky jako MUDr. Jarmila Klímová, vládkyně Aktipu. Lidé, kteří místo medicíny začali — samozřejmě mnohem výhodněji a pohodlněji, než to jde v opravdové medicíně — hrabat prachy za šarlatánství.

Poznáte je poměrně snadno. Plácají zjevné nesmysly, a to i v situaci, kdy už jim hoří za zadkem. Nevěříte? Ještě dnes, kdy má Aktip skutečný malér, je na webu firmy výslovně napsáno: „Naši přítomnost velmi často také ovlivňují prožitky a příběhy našich předků, které jsou uložené v našich genech.“

Šokující dokument o Adámkovi: „Nejhorší moment v životě,“ hlesla režisérka >>>

Vy**r si rakovinu, šmejde!

Pokud někdo s akademickým titulem i v momentě, kdy opravdu všechna média píšou o jeho šarlatánství, prezentuje takové hovadiny, tak se to dá vystihnout jen jedním jediným slovem: Chucpe! Proto věřím, že začíná doba, kdy více a více lidí bude při nabídce léčitelských služeb léčiteli odpovídat to, co doporučují specialisté z Aktipu. Ta odpověď zní: „Vy**r si rakovinu, šmejde!“

P. S.: Terminologická poznámka k zamezení zbytečných polemik v diskusi: Bylinkářství NENÍ součástí léčitelství, bylinkářství je zcela legitimní součást medicíny lege artis, protože řada bylin skutečně obsahuje léčivé látky. Pít při nachlazení na vypocení bezinkový čaj je plnohodnotná, vědecky prokázaná a racionální medicínská léčba lege artis. Pokud ale máme potřebu pro bylinkářství užívat nějaký specifický termín, tak asi nejlepší je etnofarmakologie.