Donald Trump - ilustrační snímek

Donald Trump - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Trump je neschopný trouba: Mudrlanti trapně cupovali v Otázkách Václava Moravce prezidenta USA

Otázky Václava Moravce někdy nabízejí v České televizi vskutku netradiční pohledy na svět politiky a společnosti. Ty poslední (z neděle 27. května) si vybraly ve své druhé polovině oblíbený terč – amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ovšem způsob, jakým tak někteří diskutující učinili, byl zjednodušující, zavádějící a trapný. Vzkaz ČT divákům byl jasný: Trump je neschopný blbec. Považuji to ale za nesmysl, který neodpovídá realitě.

Prim v protitrumpovském tažení hrál Igor Lukeš, profesor historie a mezinárodních vztahů z americké Bostonské univerzity. Profesor Lukeš je dlouholetý znalec mezinárodní politiky i diplomacie, ale Donalda Trumpa skutečně nemusí. Tímto svým názorem „obšťastňuje“ české televizní diváky i čtenáře novin a časopisů už několik let.

Stál například na straně demokratky Hillary Clintonové, kterou Trump porazil. „Hillary je jako kulový blesk, dokáže na nohy postavit sál několika tisíc lidí, navíc je to žena – a fascinuje tím, že ten, kdo ji bude volit, stane se součástí dějin,“ ohodnotil její šance Lukeš v pořadu Události a komentáře na ČT24 již na jaře 2015. S Hillary to ale nevyšlo.

U profesora historie navíc překvapuje, že nebyl v Otázkách Václava Moravce schopen Trumpa odsoudit s nějakým nadhledem, ale postupoval populistickým pejorativním způsobem, který doprovázel různými úšklebky. Z jeho výroků nabyl divák dojmu, že Trump je pouze šašek, který náhodou doputoval až do Bílého domu.

Podle Lukeše amerického prezidenta obklopují šílenci, připravovaný summit se Severní Koreou označil za „podivnou příhodu“ a tvrdil, že předtím vedli Ameriku skvělé osobnosti a vlastenci. Koho tím vlastně myslel? Baracka Obamu? Nebo George Bushe mladšího? Ti oba v některých zahraničněpolitických věcech ale zásadně selhali. Zda to tak bude i v případě Trumpa zatím nevíme, ale Igor Lukeš má absolutně jasno už teď. Vyjednávání s Koreou je podle něj špatně, zrušení jaderné dohody s Íránem (ten přitom podporuje teroristy a exportuje radikální islám) je špatně, atd., atd.

Profesoru Lukešovi zdatně sekundoval i generál Petr Pelz, bývalý ředitel Vojenského zpravodajství a někdejší český velvyslanec v Afghánistánu. Ten spíše oceňoval zahraniční politiku Ruska a na dotaz, zda by měli vojáci NATO pomáhat zemím Pobaltí proti rozpínavosti Moskvy, odpověděl, že „neví“. Prý nemá dostatečné informace. Vskutku originální výmluva „experta“.

Protože Václav Moravec se při výpadech proti Trumpovi spíše potutelně usmíval, připravila Česká televize skutečně „hodnověrnou“ diskusi. S vyvážeností to ale nemělo absolutně nic společného. Trumpovu politiku částečně a velmi realisticky někdy obhajoval pouze historik Martin Kovář, prorektor Univerzity Karlovy a ředitel Ústavu světových dějin Filozofické fakulty UK. Ovšem proti převaze dva a půl na jednoho neměl šanci.

Nevím, zda profesor Lukeš četl Trumpovu knihu „Crippled America: How to Make America Great Again“, která vyšla v USA v listopadu 2015. Česky pak v roce 2016 pod názvem „Vraťme Americe její velikost! Jak dát do pořádku ochromenou Ameriku“. V ní je popsáno velmi podrobně vše, o čem byla i nedělní diskuze v České televizi.

Donald Trump v této své knize s předstihem zveřejnil, jak bude postupovat, když se stane prezidentem. Například při řešení problémů se Severní Koreou, Íránem, Ruskem, Čínou, na Blízkém východě, nebo v ožehavých otázkách migrace. Mnozí jeho kritici jsou dnes zaskočeni, že na rozdíl od většiny jiných politiků, Trump dělá přesně to, co slíbil v kampani.

Protože je ale Trump velmi emotivní a někdy tvítuje rychleji než myslí, je snadným terčem. Jenže ani generál Pelz, ani profesor Lukeš neberou v potaz, že v mnoha věcech je úspěšný. A to musí jeho zuřivé kritiky hodně bolet.