Festival v Cannes v duchu #MeToo: Porazí opět politika kulturu?

Stejně jako tomu bylo u předávání Oscarů, provází i filmový festival v Cannes spekulace, jak moc se na jeho průběhu podepíše kampaň proti sexuálnímu obtěžování #MeToo. Bezmála týden před začátkem festivalu začíná být jasné, že bude v médiích opět rušno, a to bohužel nejen díky filmům, ale taky kvůli politice.

Pořadatelé totiž pro letošní ročník přichystali mimo jiné jednu kontroverzní novinku: nonstop telefonní linku pro hlášení sexuálního obtěžování. Důvodem má být především fakt, že právě v Cannes došlo ke čtyřem z mnoha propíraných incidentů producenta Harveyho Weinsteina, hlavního terče kampaně a vyhlášeného hulváta. Ten letos na festival samozřejmě nepojede a v showbusinessu je dávno odepsaný – nutno dodat, že úplně po právu.

Ať už #MeToo fandíte nebo ne, jedna věc je jasná: Producent, režisér či herec, který by si na festivalu ještě dnes dovolil chování podobné Weinsteinovu, by mohl rychle skončit bez práce. V tomto smyslu kampaň splnila svůj účel, byť se časem stala částečným honem na čarodějnice a záminkou k dalším a dalším snahám o dosažení totální genderové rovnosti.

Právě proto, že se zdá být v tomto smyslu z části vybojováno, visí ve vzduchu otázka, proč pořadatelé k zavádění horké linky přistupují právě teď. A nejen to – francouzská ministryně pro rovnost mužů a žen (ano, takový úřad existuje) ještě ve čtvrtek vyslala vzkaz, že návštěvníci festivalu budou „varováni ohledně svého chování“ a dodala, že s festivalem spolupracuje francouzská vláda ve snaze čelit sexuálnímu obtěžování.

Jinými slovy čeká letos Cannes skutečně pokrokový festival. Takový, na kterém vás kdykoli může někdo udat třeba jen za pozvání na drink, festival, kde jste hned po příjezdu instrouváni, ať se hlavně chováte slušně a kde si za týden poslechnete spoustu emotivních projevů o tom, jak je západní svět pořád nespravedlivý, nebezpečný, nerovný, zastaralý a plný úchylů.

Aby nedošlo k nepochopení: Ani v nejmenším nechci zlehčovat problém sexuálního násilí. Už jen statistiky z Česka, kde jej během života zažije celá polovina žen, jsou pořád docela tristní. Klíč ke společenským změnám ale nikdy neleží v bonzovacích linkách a politických pózách. A krok festivalu v Cannes stejně jako vyjádření francouzské ministryně zkrátka ničím jiným než pózou pro média není.

Jestli někdo bude humbukem kolem festivalu trpět, bude to film. Stejně jako nedávno u Oscarů jde i zde kultura pomalu stranou ve prospěch politiky. Místo oceňovaných filmů se budou řešit proslovy, případné skandály a obvinění a vášně kolem #MeToo budou zase o kousek divočejší.