Alternativní“ medicína je podfuk na klientech

Alternativní“ medicína je podfuk na klientech Zdroj: Profimedia.cz

Alternativa je dnes synonymem pro lež nebo podvod. Ať už jde o stravu, léky, nebo média

Při psaní mi uklouzlo slůvko „alternativa“. Když jsem se ale nad vzniklou větou zamyslel, tak jsem to slovo vymazal a usoudil, že už ho jinak než pejorativně v podstatě nelze vyložit a použít. Že se z této magické formulky, která kdysi označovala cosi jako opak maloměšťáctví, stala v podstatě nadávka ztělesňující zlodějinu nebo podvod.

Bývaly doby, kdy v řadě kulturních fenoménů existovalo cosi jako střední proud, který byl volbou maloměšťáků. A kdo mohl, ten konzumoval jinou, kvalitnější a méně zprofanovanou kulturu — prostě alternativu. Já tohle období pamatuji za bolševika, ale například v hudbě to zažil v šedesátých a sedmdesátých letech i Západ. Nyní jsem však s hrůzou musel konstatovat, že slovo alternativa se stalo synonymem podvodu.

Alternativní medicína a alternativní strava

Slovo alternativní se uchytilo asi s největší intenzitou v oblasti neurotické, případně hypochondrické péče o zdraví. Máme zde dnes celý směr, paradigma pseudomedicíny, který praktikují nejčastěji vyučení kuchaři či elektromechanici. Nabízí se pod cedulkou „alternativní“.

Mapuji tuto oblast pro Reflex léta, a tak vím zcela jistě, že celá „alternativní“ medicína je podvod, podfuk na klientech. Slůvko alternativní pro léčitelské obřady dnes se zárukou znamená, že metoda, již ona „alternativní“ medicína propaguje, nemá potvrzené žádné účinky. Že je to pavěda, podvod. A je úplně jedno, jestli se jedná o elektroakupunkturu, homeopatii, „léčbu“ patogenních zón, nebo sebepřipojování k původně harmonické energii všehomíra. Podobný nesmysl pak představuje takzvaná alternativní strava, kterou dnes nejlépe reprezentuje veganství.

Z medicínského hlediska je veganství patologie — jedná se o odborným názvem ortorexii, „správnožroutství“. Veganství, jak potvrdí každý lékař, vyžaduje, aby alternativní strávník k té své superzdravé stravě polykal vitamínové pilulky a kapsle s potravními doplňky. Aby to zdraví z alternativní stravy vůbec přežil.

Alternativní média a alternativní fakta

Ještě pikantněji než se zdravím je dnes slůvko alternativní spojeno s médii. I alternativní média sleduji pro Reflex, mám jako specializaci obhajobu zdravého rozumu a sociálněpatologické jevy, takže je to můj rank.

Z nejvýznamnějších alternativních médií mohu jmenovat Parlamentní listy, Aeronet a NWOO.org. Takže naprosté stoky, kde se můžete dočíst takové kraviny, jež by si příčetný člověk nevymyslel ani po šedesáti plodnicích lysohlávek.

„Alternativní média“ asi ze všeho nejlépe vystihuje parodie, která běhala 1. dubna po Facebooku. Je na ní fotografie standardního reklamního billboardu Parlamentních listů a autorem nově vytvořené reklamní heslo „S námi máte apríl každý den!“. Alternativní fakta pak bývala v době mého mládí nazývána jako lži, případně kydy. Pokud se na alternativním serveru začtete do alternativních faktů třeba o spiknutí, možná vás popadnou jisté pochybnosti o příčetnosti autora.

Alternativní hudba a alternativní malba

Kdysi býval hudební mainstream jasně vymezen — jako příklad uveďme Michala Davida — a vůči němu se vynořovaly alternativní hudební projevy. Dnes žijeme v naprostém zrovnocenění žánrů a člověk, jenž na to nemá školy, vůbec netuší, co ten střední proud vlastně dneska je. Pokud vůbec ještě existuje. Takže slovem alternativní se dá označit v podstatě jakákoliv hudba — Gogol Bordello, Huun Hur Tu, Duo Jamaha, Originální pražský symfonický orchestr nebo DJ Manio. Všechno má své fanoušky.

A stálo by za úvahu, zda by dnes, kdy jej poslouchají v podstatě už jen divnolidi, nemohl nést dokonce i výše zmíněný Michal David čestný titul alternativní umělec.

Stran alternativního výtvarna je to pak ještě viditelnější. V Tančícím domě proběhnuvší výstava Voyeur aspiruje na to, aby byla chápána jako relevantní umění, protože jediné umění vystavenými umělkyněmi na výstavě předvedené bylo umění rozcapit bobra a nechat se osahat cizími devianty. A k tomu už alternativu nevymyslíš. V umění již to slovo prostě ztratilo smysl a vyskytuje se jen v pavědách, bludech a ve lžích.

Takže pokud se někdo dnes prezentuje jako alternativec, je dobré se nejdříve dozvědět, kde a co krade a lže.