Miloš Zeman - zátiší se sklenkou

Miloš Zeman - zátiší se sklenkou Zdroj: Profimedia

Vyléčí se Zeman z alkoholismu chlastem?

Otázka je pouze řečnická, všichni víme, že ne. Jednak by v jeho věku nemusel léčbu přežít, za druhé čerta ďáblem nevyženeš. A konečně za třetí: on nemůže přestat pít už z etických důvodů, byla by to zrada na jeho voličích. Opilství pana prezidenta totiž je - bez nejmenší ironie - jeho hlavním volebním trumfem.

Před pětadvaceti lety Miloš Zeman vykládal, že polovina národa má podprůměrnou inteligenci a třetina národa jsou úplní hlupáci. Je to plná pravda a potvrdí vám to každý statistik, každá veličina s náhodným Gaussovým rozložením má polovinu vzorku podprůměrnou. Trochu problém však zůstává, že na tuhle skupinu obyvatel se Zeman - přesto, že ji před čtvrt stoletím s gustem urážel - zaměřil jako na svůj elektorát, hybridní kampaň dělá cílenou právě na ty méně inteligentní spoluobčany. A právě s tím souvisí, že prostě přestat chlastal nemůže z politických důvodů.  

Když se podíváme na voliče Miloše Zemana, můžeme poměrně snadno zjistit, jakým psychologickým mechanismem si Zeman body u svých věrných získává. Vytváří jim totiž povědomí vlastní integrity, dodává jejich identitám legitimitu a říká jim, že jsou naprosto stejní jako ti „mocní z televize“. Miloš Zeman ve svém imagemakingu vsadil na to, že bude ztělesňovat českého burana do všech detailů a podrobností - a český buran se mu za to odmění hlasem. A jak ukázaly jak volby před pěti lety, tak současné Zemanovy preference, kalkul našemu prognostikovi vyšel beze zbytku.

A to je právě důvod, proč Zeman nemůže se svým alkoholismem začít bojovat, i kdyby chtěl, protože by právě tu podobnost svým voličům ztratil.  Pro nižší a nejnižší vrstvy je totiž chlast důležitým identitním faktorem. Konzumace alkoholu - ani nadměrná, končící excesy a výtržnostmi - není u nízkých vrstev fenomenem, který by někdo skrýval nebo se za něj styděl. Naopak - to, že chlastáme, tmelí kolektiv a partu! Nás chudé všechny spojuje, že se rádi napijem, a podívej, Venco, on to ten pan prezident má taky! Jasně, Pepo, dyť von chlastá jako my! Zemanův alkoholismus je jedním z klíčových důvodů, proč má takovou podporu venkova a sociálně slabých. Plně se s ním totiž identifikují, protože to, čím oni si nejvíc užívají a co jediné dokážou opravdu ocenit - chlast - oceňuje i pan Zeman.

No tak to musí být dobrý prezident, viď, mámo! Pro Zemana je chlast komparativní výhodou. A tak se z něj opravdu nesmí vyléčit. A to ani konzumací alkoholických nápojů - stejně, jako se dorty vyléčil z cukrovky. Kdyby totiž pít a veřejně o tom referovat přestal, rázem se odcizí svým voličům. 


V lednu se konají prezidentské volby. Pokud ještě nevíte, koho volit, vypočítejte si svého kandidáta v naší volební kalkulačce. Více o kandidátech se dozvíte v našem přehleduZákladní informace najdete tady. A zde si uděláte představu o oblíbenosti jednotlivých kandidátů v průzkumech veřejného mínění.