Jiří Drahoš

Jiří Drahoš Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Prezidentská finanční gramotnost: O peníze jde až v první řadě aneb Nedostatečné úspory Jiřího Drahoše

Blíží se nejenom svátky vánoční, ale i svátek demokracie – prezidentské volby. Říkal mi nedávno kamarád advokát: Víš, co ti vyjde ve volební kalkulačce, pakliže na všechny otázky odpovíš „nevím“? Drahoš přece.

Před pár dny mne v jednom z nejčtenějších českých deníků upoutala anketa o majetku prezidentských kandidátů. Mám za to, že z pohledu transparentnosti veřejného života jsou takové ankety a průzkumy v zásadě správné, lidé v demokratickém státě mají právo detailněji vědět, kdo se uchází o křeslo prezidenta. A mají mj. právo na informace o jeho majetkových poměrech, ale i například o jeho zdravotním stavu.

U prezidentského kandidáta prof. Jiřího Drahoše mne zaujala výše jeho úspor – údajně 100 000 Kč (slovy sto tisíc korun). Uvážíme-li, že jde o fyzickou osobu de facto v důchodovém věku, tak z pohledu finanční gramotnosti nutno zde zvednout obočí nad nedostatečnou mírou úspor na stáří.

Finanční poradci si mohou hlasivky umluvit a textové editory vypsat, aby si lidé aktivně spořili na svůj postproduktivní věk, a pak se dočteme, že přední český vědec má naspořeno pouhých sto tisíc korun – tedy zhruba tři až čtyři měsíční platy. To opravdu není mnoho. Kolik pak asi bude mít naspořeno průměrný zedník, truhlář, uklízečka či prodavačka z Kauflandu?

Analytičtěji uvažujícího čtenáře asi napadne, nežil pan profesor prostopášným či rozhazovačným životem, že si tak málo naspořil na důchod? Je vůbec vhodnou osobou na Hrad, „nerozfofruje“ nám veřejné finance? Ještě štěstí, že státní rozpočet schvaluje Poslanecká sněmovna, a ne prezident, to bychom tu pravděpodobně za chvíli byli jako u snědeného krámu.

Podívejme se na jiné kandidáty – takový Michal Horáček, úspory přes 232 miliónů korun, či aktuální obyvatel Hradu Miloš Zeman – 12 a půl miliónu korun. S tím se dá vystačit po celý „třetí věk“. Ale i ostatní kandidáti vykazují vyšší míru úspor, dokonce i nejmladší kandidát — čtyřicátník Marek Hilšer – má údajně naspořeno více než bývalý předseda Akademie věd ČR.

Ale abychom kandidáta J. Drahoše jen nekritizovali, na rozdíl od svého protikandidáta pana Petra Hanniga alespoň dodal redakci odpovědi. Výše zmíněný hudební skladatel P. Hannig pouze vyhýbavě uvedl: Nejsem chudý ani bohatý… a žádná konkrétnější data prostě čtenářům neposkytl. Nejsem chudý ani bohatý možno snad chápat jako přípravu na refrén k nějaké nové písničce, ne však jako relevantní odpověď prezidentského kandidáta, spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím a dlouholetý bojovník za právo na informace Oldřich Kužílek by možná Hannigovu odpověď označil jako políček transparentnosti veřejného života.

Zpět však k panu J. D.

Také existuje možnost, že Jiří Drahoš v předmětné anketě úmyslně či nedbalostně neuvedl správná či úplná data. Třeba má nějaké další úspory v akciích či jako progresívní vědec v bitcoinech či jiné kryptoměně. Co my dnes vlastně víme?

Autor je právník a publicista