Kancléř Mynář a prezident Zeman

Kancléř Mynář a prezident Zeman Zdroj: Dalibor Glück / MAFRA / Profimedia

Významné výročí: Už je to dva roky, co Mynář nedostal prověrku. A další jubileum se blíží

Na konci září roku 2015 oznámil hradní kancléř Vratislav Mynář, že mu Nejvyšší bezpečnostní úřad neudělil bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. A tím seznam “hradních” výročí nekončí.

Za pár dní uplynou čtyři roky od chvíle, kdy prezident Miloš Zeman v České televizi řekl, že Mynáře odvolá z postu kancléře, pokud prověrku skutečně nedostane. Mynář nedostal. Zeman ale neodvolal. Muž bez prověrky si “kancléřuje” dál.

Neudělení prověrky znamená, že Mynář nesmí přicházet do styku s určitými informacemi, protože by v jeho rukou mohly znamenat ohrožení bezpečnosti státu. Zemanovi, který jinak na bezpečí dá hodně a na Hradě nechává kvůli údajné teroristické hrozbě šacovat turisty, je neudělení prověrky i jeho vlastní slib zjevně fuk.

Navzdory všemu tak Mynář bude kancléřem po celé volební období. Za tu dobu stihl koupit vilu v Praze za nesmyslně nízkou částku, kvůli chybějící prověrce nedoprovázet prezidenta na důležitá jednání, podat neúplně majetkové přiznání, opakovaně využívat své pozice a lobbovat za několik tajemných firem - naposledy za Liglass v Kyrgyzstánu - a tak dále a tak dále.

Setrvání kancléře Hrad zdůvodňuje i tím, že Mynář proti rozhodnutí bezpečnostního úřadu podal žalobu, soud se k ní ale ještě nedostal a nyní oznámil, že teď teprve řeší kauzy z roku 2014.

Vlastně bychom Mynáře měli obdivovat, co všechno přežil a že se na Hradě po celou dobu udržel, což vůbec nebyla samozřejmost (Že, pane Forejte?). Mynářovo výročí je ale třeba oslavit velmi rychle. Blíží se totiž ještě jedno, které kancléře spolehlivě odsune na vedlejší kolej. Na začátku listopadu to budou tři roky od doby, kdy prezident Zeman rozhlasově překládal anglický výraz “Pussy”.