Jiří Čunek.

Jiří Čunek. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Čunek for president! To je jediná šance, jak může KDU-ČSL uspět ve volbě hlavy státu

Pomalu, ale jistě se nám přibližují druhé přímé prezidentské volby. Jak jsem již v Reflexu k nelibosti mnohých čtenářů psal, jsem odpůrcem přímé volby prezidenta, kterou pokládám v našem ústavním pořádku za cizorodou a zbytečně drahou. Nicméně, minimálně ještě jednou se bude volit přímo, s tím už nic nenaděláme.

Ve volbách, k nimž dojde již za necelý rok, je asi největším, avšak nikoliv neporazitelným favoritem bezesporu Miloš Zeman. Dodejme pro přesnost, že své oficiální konečné rozhodnutí o kandidatuře oznámí současný prezident 10. března na brněnském sjezdu ČSSD. Ano, stylově v největším městě republiky, jelikož Praha je krajem – dodávám v laskavé jihomoravské nadsázce.

Avšak jako učitel správního práva vsázím deset „úzetek“ (pozn. pro neprávníky – úplné znění zákona) na to, že Zeman určitě kandidovat bude. Mnozí politici, publicisté a další osobnosti veřejného života se „baví“ tím, že shánějí jakéhosi všelidového Antizemana. Nejlépe nepolitika!

Zatím v tomto závodě vítězí Michal Horáček, nicméně se objevují jména další, například předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš. Předseda Akademie je sice váženým mužem a vědcem, nicméně stejně jako zmíněný Michal Horáček bez výraznější politické zkušenosti. Řídit stát není jako řídit Fortunu.

Hledání nepolitika pokládám za bláhové! Stejně jako nechci, aby mi zuby vrtal nezubař, dům stavěl nestavař nebo aby mne před soudem zastupoval instalatér místo advokáta, nepokládám za rozumné, aby se prezidentem stal jakýsi nový nepolitik.

I když nepatřím mezi Zemanovy příznivce, hledání nepolitického Antizemana pokládám za možná ještě hloupější. Jak jsem už naznačil výše, hlavou státu by se měl, dle mého názoru, stát rozhodně politik nebo politička.

Lidovci vyklízejí pole?

Je zajímavé, že o svém budoucím kandidátovi zatím mlčí vlivná vládní KDU-ČSL. V řadách křesťanských demokratů vidím jednu osobnost, jež by se Zemanovi postavit mohla. A to nebývale výrazný a volebně úspěšný lidovec Jiří Čunek. Politik, jenž vloni vyhrál volby krajské, v roce 2014 volby komunální a v roce 2012 ve svém obvodě volby senátní.

Vím, mnohým lidem (a dokonce i lidovcům) leží Čunek tak říkajíc v žaludku. Ani já (jako příslušník brněnské kavárny light) se všemi jeho výroky nesouhlasím.

Nicméně pro přímou prezidentskou volbu se jedná de facto o velice ideálního kandidáta. Hlavně jde o politika srozumitelného, což mnohým Antizemanům prostě chybí. Myslím, že lepším potenciálním kandidátem dnešní KDU-ČSL nedisponuje. A vlastně většina ostatních parlamentních stran také ne.

Právní publicisté (včetně autora tohoto textu) málokdy docházejí ve svých článcích k jednoznačným závěrům, tento komentář bude tedy výjimkou: Jestliže nechce KDU-ČSL v prezidentské volbě příští rok úplně propadnout, musí nasadit Jiřího Čunka!

Autor je právník, VŠ pedagog a nestraník