Jeden z chlapců na videu je údajně synem britských rodičů

Jeden z chlapců na videu je údajně synem britských rodičů Zdroj: Youtube.com

Zrůdné video: Islámský stát vyrábí další generaci dětských vojáků

Jedna z praktik Islámského státu bohužel povede k tomu, že se region, který dnes IS ovládá, nezklidní nikdy. Dětští vojáci, které vychovává Islámský stát, budou chápat válku jako přirozený stav společnosti, a rozsáhlá území středního Východu proto čeká osud podobný Afganistánu.

 

 

Minulý týden Islámský stát zveřejnil další svoje zrůdné propagační video. Na něm v obligátních oranžových úborech klečí pět mužů - kurdských zajatců, kteří IS padli do rukou - a za nimi pět asi desetiletých chlapců. Minimálně dva vypadají spíše evropsky než arabsky, jeden z nich je výrazně světlejší než autor tohoto textu. Oblečeni jsou do maskáčových mundúrů a černé fusekle na hlavě, podle vzoru islamistických bojovníků. Prostřední z chlapců oddeklamuje naučený text. Pak celá pětice dětí vytáhne pistole, zvedne ji k nebi a pak střelou do hlavy popraví zajatce.

Video placeholde
Islámský stát zveřejnil další svoje zrůdné propagační video • Youtube.com

Media spekulují, zda jeden z dětských katů nebyl Brit, zda nejde o dítě britských občanů, kteří se přidali k IS. Mě však přijde mnohem důležitější než to, zda skutečně jde o mladého Brita, že výchovou dětských vojáků zajišťují bojovníci Islámského státu neklid v regionu na generace dopředu.

Známe to jak z afrických zemí především Sahelu, kde jsou dětští vojáci masivně zneužíváni, a známe to i z Afganistánu, kde je válka již padesát let a ve válečném stavu tam vyrostly dvě generace. Takový vývoj vede k tomu, že si především dětští vojáci, ale v podstatě všechny děti vyrůstající ve válčící oblasti zvyknou, že násilí je normální. Že stav, kdy po sobě střílejí lidé ze sousedních vesnic, je běžný stav civilizace, a že je to v pořádku, že to tak má být. Takže zcela samozřejmě, až vyrostou, budou dál bojovat, jak je naučili v dětství nebo jak okoukali při dospívání v guerillovou válkou zmítané oběti.

Podle think-tanku Quilliam, který monitoruje extremismus, je přitom na území kontrolovaném chalífátem v současnosti až jednatřicet tisíc těhotných žen. Jejich děti budou dostávat geny války spolu s mateřským mlékem. Jenom za posledního půl roku IS prezentoval dvanáct dětí v roli popravčích.

Organizace Islámský stát bude v dohledné době vojensky poražena, ovšem na území, kterém ovládala, se na celá léta usadí neklid a násilí, které IS probouzí v dětech. Dětská jednotka IS nazývaná „Štěňata chalífátu“ a všechny děti vyrůstající pod kontrolou IS, představuje zásadní problém pro celé generace. A pro nás znamená, že musíme jako vážnou bezpečnostní hrozbu začínat brát i deseti či dvanáctileté imigranty ze Sýrie a Iráku. Ono je venkoncem jedno, kolik má let člověk, který stiskne spoušť nebo odpálí roznětku.