Bohuslav Sobotka a Angela Merkelová

Bohuslav Sobotka a Angela Merkelová Zdroj: ČTK

Co zůstalo po návštěvě Merkelové nesmyslně nevysloveno. A proč vlastně?

V době, kdy včera Angela Merkelová a Bohuslav Sobotka odříkávali na tiskové konferenci známé fráze, byla i na hlavní stránce stanice BBC zpráva o Češích. Netýkala se ale toho, co kancléřka a premiér říkali, protože vůbec nic nového nezaznělo. BBC se věnovala mysterióznímu případu Pavlíny P., která v horách Nového Zélandu čekala po tragické smrti partnera měsíc na záchranu. Při návštěvy německé političky zůstalo ovšem mnohé nevysloveno. A to je chyba.

Německá a česká vláda sice mají rozdílné názory na kvóty na přerozdělování uprchlíků, ale i včera při bleskové návštěvě Merkelové v Praze byla umně zastřena zásadní podstata problému.

Tou je válka s radikálním islámem, potažmo s islámem jako takovým. Ta se týká celé Evropy, bez ohledu na to, kolik kdo přijme uprchlíků.

Položme si proto několik otázek, na které ani tak dlouho očekávaná cesta Merkelové nedala žádné odpovědi. Buď se některým otázkám politici nevěnují, nebo nám to tají. S vysokou pravděpodobností, což je nejhorší, spíše neznají odpovědi na tyto otázky:

Jak chce Evropa bránit svoje vnější hranice? Když se přes ně lehce dopravují uprchlíci, tak přes ně mohou pronikat i teroristé, zločinci, špioni a kdokoli, kdo nám chce ublížit. Jak a kdy se to změní? Kdo to provede? Kdo odhlasuje? Kdo zaplatí?

Dokdy budeme slyšet slova, že nepřítelem Západu není radikální islám? A jak se proti pronikání této ideologie bránit? Proč EU dovolí, aby například Saúdská Arábie, Katar a další země posílaly do světa miliardy dolarů, které mají za cíl postupně rozvrátit naši civilizaci? Co proti tomu paní Merkelová a pan Sobotka konkrétně udělali? Nekonečná diskuse o kvótách fundamentalisty nezastaví.

Kdy začne Evropa dávat více peněz na své armády? Za rohem máme nevyzpytatelné a často agresivní Rusko, u nás v rohu už jsou muslimští radikálové. Nic se ale pořád neděje. Znějí pouze prázdná slova. Například sci-fi snění premiéra Sobotky o evropské armádě. Země, jako Česko, které dává na armádu 1 procento rozpočtu a jejíž vojáci (nic proti nim, to byla špatná politická rozhodnutí vynucená nesmysly pacifistické veřejnosti) by stěží ubránili po dobu jednoho týdne jeden okres, nadhazuje téma evropské armády. Směšné. Takže – kdy budou armády členských států EU na zřetelně chráněných vnějších hranicích v pozoru?  

Bylo by také zajímavé slyšet, co vlastně chtějí kabinety Angely Merkelové a Bohuslava Sobotky od Velké Británie? Jak bude skutečně vypadat ten bájný pták Brexit? Jak se dotkne statisíců Čechů, kteří žijí a pracují na ostrovech? Přizná někdo, že bez Británie bude EU daleko slabší? Vojensky, kulturně, ekonomicky, civilizačně. Dokdy budeme čekat na odpovědi?  

Vše, co jsme už slyšeli tisíckrát, při včerejší návštěvě kancléřky Merkelové opět zaznělo. Neslyšeli jsme ale nic, co by rozjitřené nálady veřejnosti alespoň trochu uklidnilo. Žádný návrh na řešení důležitých problémů.

A jedna perlička na závěr.

Sama Merkelová včera v Praze připomněla, že měla dlouho pozvání do České republiky, ale 4 roky nepřijela. V médiích se včera neustále producírovali politici, experti, politologové, odborníci na všemožné záležitosti, ale nikdo přesně neodpověděl na otázku, proč k nám kancléřka tak dlouho nechtěla. Co za tím vězí? Je ten problém vážný? Nebo na nás nejvlivnější politička světa prostě kašle?

V obou případech by to bylo velmi špatné znamení.