Vláda na svém středečním jednání nejspíš odmítne návrh poslanců TOP 09 a Starostů na povinnou účast ministrů při sněmovních interpelacích. (ilustrační foto)

Vláda na svém středečním jednání nejspíš odmítne návrh poslanců TOP 09 a Starostů na povinnou účast ministrů při sněmovních interpelacích. (ilustrační foto) Zdroj: Wikimedia.org

Interpelace bez ministrů? Správně! Jurečka přece dojí, Mládek fárá a Babiš maká

Vláda na svém středečním jednání nejspíš odmítne návrh poslanců TOP 09 a Starostů na povinnou účast ministrů při sněmovních interpelacích. Návrh je prý nedopracovaný a má řadu nedostatků. Přeloženo do srozumitelné řeči: ať jde opozice do háje, na dotazy těm šťouralům odpoví asistent písemně.

Institut poslaneckých interpelací patří k letitému koloritu české sněmovny se všemi jejími neduhy. V praxi to vypadá tak, že v ministerské lavici sedí (a nudí se) ministr, který je právě interpelován většinou opozičním poslancem. Poslanec přečte svoji interpelaci, rozohní se při ní, probudí takřka vojáky v Blaníku i krále Ječmínka kdesi v moravských polích a pak odsupí do své lavice. Otrávený ministr přijde k pultíku, z papíru přečte odpověď, kterou mu připravili náměstci nebo šéfové odboru z jeho ministerstva. Pak na řadu přijde další a další. Předsedající této „prestižní části“ jednání si může mezitím číst noviny, prohlížet si katalog s dovolenými nebo luštit křížovku. Občas se však stane, že interpelovaný ministr ani není přítomen, takže se u pultu čtou jen stížnosti a dotazy s tím, že odpovědi dorazí písemně. To vše za přítomnosti kamer České televize, která pak záznam schůze vysílá někdy v hluboké noci, kdy všichni slušní lidé (pokud v tu dobu nemají noční směnu) spí.

Neúčast členů vlády na interpelacích nikdy nebyla ukázkovou disciplinou. To neplatí jen pro tuto vládu, ale i pro dřívější kabinety, kterým velela ODS, a ministři za TOP 09 v ní byli též přítomni. Takže snahu TOP 09 je potřeba brát jako krok opozice, která má kritiku vlády v popisu práce.

Abychom měřili všem stejným metrem, je potřeba vzít i další statistiky. Například účast na schůzích, účast na hlasování anebo i počet vystoupení u řečnického pultíku. A vůbec, kolik běžný občan zná poslanců alespoň podle jména? Myslím, že to bude hodně tristní zjištění.

Ministři si vždy najdou vysvětlení, proč nemohou sedět na interpelacích. Ministr financí Andrej Babiš na to nemá čas, protože maká. A co ostatní? Stačí vzít jen noviny nebo se podívat, jakému resortu dotyčný velí, a můžeme doplňovat do titulků: Marián Jurečka dojí, Svatopluk Němeček léčí, Kateřina Valachová učí, Karla Šlechová chystá novelku o hrobnictví či Jan Mládek fárá do dolů OKD. A premiér Bohuslav Sobotka dělá všechno tohle dohromady. Na výsledky těchto činností se však raději mnohdy ani neptejme.