Tomáš Tuhý

Tomáš Tuhý Zdroj: Pavel Hofman

Ministr vnitra Milan Chovanec (na snímku s policejním prezidentem Tomášem Tuhým) způsobil svým podpisem pod policejní reformu Andreji Babišovi šok.
Milan Chovanec a Tomáš Tuhý
Policejní prezident Tomáš Tuhý (na snímku s ministrem vnitra Milanem Chovancem) je prý podezřelý z úniku informací.
Milan Chovanec a Tomáš Tuhý.
Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) dnes podepsal kritizovanou policejní reformu. Na snímku s policejním prezidentem Tomášem Tuhým.
7
Fotogalerie

Policejní prezident Tuhý jel rychle. A všichni se hned poděláme

Když jsou blbosti v tabloidech, v bulváru, jsou věci na svém místě. Když však veřejnoprávní televize zařadí do hlavního televizního zpravodajského pořadu chytlavou marginálii, je to nejspíše signál, že i na Kavčí hory dorazila okurková sezóna.

Jádro události je triviální. Policejní prezident Tomáš Tuhý byl odchycen policejní hlídkou, která mu naměřila vyšší rychlost, než zákon káže. Podle některých zdrojů jel o víc než padesát kilometrů v hodině nad limit. No, a teď se všichni těší, jak se bude muset veřejně kát, omlouvat a možná kvůli tomu bude i rezignovat. Celý skandál je samozřejmě úplná kravina, věřím, že Tomáš Tuhý rezignovat nebude a že podobné důležité zprávy s koncem prázdnin zase ze solidních médií zmizí. Pojďme si celý skandál rozebrat.

Na jednu stranu existuje celkem logická myšlenka, že když někdo zákon vymáhá jako policista, tak by ho měl dodržovat. To je jistě pravda a já bych byl první, kdo by protestoval, kdyby na místě policejního prezidenta seděl vrah nebo násilník. Dělat však něco zaznamenání hodného z překročení rychlosti? To je asi v České republice trochu zbytečné.

  Připomínám, že mi mnohem více než rychlá jízda policejního prezidenta vadí rychlé studium jeho resortního šéfa, ministra vnitra Chovance. A ještě o kousek víc mi vadí rychlé zbohatnutí pana ministra financí Andreje Babiše. Lidé s takovou minulostí, jakou mají Babiš s Chovancem, by rozhodně neměli být nejen u policie, ale ani v politice. Přesto tam jsou, ale nikomu to nevadí. Proto je zcela mimo dělat skandál z rychlé jízdy policejního šéfa.

  Každý občas uděláme něco nezákonného. Já například neřídím rychleji, než je povoleno, protože neřídím vůbec. Ale odhazování vajglů na chodník, zvláště pak při čekání na tramvaj, přiznám rád. Stejně tak teď – protože už víc než pět let nemám psa a je to promlčené – nenechávám psí výkaly na chodníku. Ale když jsem ještě psíka měl, šli jsme po ulici v noci a nikdo nás neviděl... Prostě – nějakou takovouhle blbost, maličkost bez sebemenší společenské nebezpečnosti, máme na triku každý kromě Mirka Dušína. A je nesmysl z té blbosti dělat problém jen proto, že se jí dopustil policejní prezident. Ať Tomáše Tuhého potrestají úplně stejně jako každého jiného občana. A mediální pozornost nechme na nějaké události, které mají reálný dopad.

  A nyní mě omluvte. Nejsem jiný než většina ostatních občanů, takže se jdu ze solidarity s Tomášem Tuhým na ulici před barák vymočit ke stromu. To se taky nesmí.