Zatímco přibývá sportovců, kteří kvůli obavě z viru zika odříkají svoji účast na olympiádě, prezident Miloš Zeman se jej "nebojí".

Zatímco přibývá sportovců, kteří kvůli obavě z viru zika odříkají svoji účast na olympiádě, prezident Miloš Zeman se jej "nebojí". Zdroj: ČTK

Do Ria pojede méně sportovců, ale prezident Zeman „komára ziku vydrží“

S blížícím se datem zahájení letních olympijských her v brazilském Riu začínají přibývat omluvenky od sportovců rušících svoji účast. Mají společného jmenovatele – strach z viru zika. Neblahé kulisy všemu dodává špatná ekonomická situace Brazílie, korupční skandály, které nedávno z úřadu odvály prezidentku Dilmu Rousseffovou a koneckonců i strach z terorismu, který o sobě dal opět vědět minulý týden v Nice.

Ze strany sportovců jde o pochopitelný krok. Mají strach o své zdraví i sportovní budoucnost, ale i o děti, které si v budoucnu plánují se svými partnery pořídit. Jejich rozhodování bylo o to těžší a bolestnější, že olympijské hry jsou pro mnohé sportovce vrcholem mnohaletého drilu, kdy vše podřídili tomu, aby jejich forma gradovala během celoplanetárního zápolení pod pěti kruhy. Pár tisícovek za předobjednané letenky vem čert.

Ačkoliv v následujících dnech ještě někteří sportovci svoji účast jistě odřeknou, většina sportovců do Ria dorazí. Ale jak si tyto hry užijí? Budou se úzkostlivě hlídat. Nebudou pořádně nikam chodit ven, aby si například prohlédli město a okolí. A vůbec bych se nedivil, kdyby během pobytu v Riu konzumovali pouze nápoje a potraviny, které si přivezli s sebou ze své domoviny. Kvalita soutěží v některých disciplinách bude také hodně pofiderní, při neúčasti řady hvězd se pak ze zápolení stane béčkový turnaj.

Ještě nedávno se ozývaly hlasy (především vědců a zdravotníků), aby byla olympiáda odložena. To samozřejmě nejde, respektive ani si nedovedu představit, co by muselo nastat, aby k tomu došlo. V celé této megaakci se už točí takové astronomické sumy a případné zrušení her by možná položilo na lopatky nejednu globální firmu.

Zatímco omluvenek sportovců přibývá, zatím jsem nezaregistroval odříkání účasti ze strany různých papalášů, bafuňářů či politiků. Jestli to bude takto dál pokračovat, aby jich tam nakonec nebylo více než samotných sportovců.  Ale co já vím, třeba jde o odolnější druh, než jsou sportovci. Ostatně prezident Miloš Zeman v úterý 12. července na Hradě před olympioniky prohlásil: „Vydržel jsem v životě už leccos, vydržím i komára ziku.“  Zkrátka ve zkušeném těle silný duch.