Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Sakra přestaňme už nadávat! Máme se nejlíp z EU!

České nadávání na poměry je sice národní tradicí, ale také dost blbou národní tradicí. Nadáváme totiž i tehdy, když se máme nejlíp z celé Evropské unie! Nezaměstnanost dosáhla jednoho ze svých historických minim, ale blbou náladu Čechů to nijak nezlepšuje.

Nadávání na poměry je částečně obranná reakce, ale z velké míry jde jen o hloupý kulturní stereotyp. Je pravda, že když někomu začneme vykládat, jak se máme skvěle, rostou nám tržby i erekce, máme novou milenku a Porsche, tak nám začne závidět - a podle dobré tradice této země i škodit. Takže není proč začít se vychloubat. Ale bylo by načase alespoň přestat nadávat a bědovat, protože v některých oblastech se momentálně máme nejlíp v Unii.

Podíl nezaměstnaných osob se v červnu snížil na 5,2 % z květnových 5,4 %. To je nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii. Ekonomický server kurzy.cz přinesl analýzu, kde se dočteme: "Nižší byla nezaměstnanost naposledy v roce 2008. Kontinuální zlepšování situace na pracovním trhu trvá již přes dva roky. Nabídka volných pracovních míst se v červnu opět zvýšila na téměř 134 tisíc. Nezaměstnanost se bude i během druhé poloviny letošního roku dále snižovat a to až k 5 % v závěru roku."

Reflektuje tuto skutečnost česká veřejnost? Ten výsledek samozřejmě není výsledkem práce vlády, ale globálního růstu ekonomiky po krizi. Ale bez ohledu na to je to skvělá zpráva, která by měla fakt mít větší pozornost lidu než výsledky fotbalové ligy. Přitom si toho v realitě kromě novinářů a intelektuálních elit nikdo v podstatě ani nevšimne. Úplně jsme zapomněli, že práce - obživa - není samozřejmostí, že existuje Řecko či Španělsko, a že ještě před pár lety, za krize, bylo i u nás sehnat práci malým zázrakem. Mít práci není jen otázka peněz na obživu (i když především): Je to i o sebevědomí, lidské důstojnosti, pocitu vlastní užitečnosti. Takže to, jak nízká je zde nezaměstnanost, dělá naše životy mnohem klidnějšími a zatěžuje nás to méně úzkostí, než ty samé existenční úzkosti zasahují Brita nebo Němce - nejvyspělejší země EU.

A Češi, místo toho, aby si libovali, nadávají na poměry. Ach jo.