Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: Profimedia.cz

Brexit a gender kvóty: Není v EU něco špatně?

Gender kvóty zajišťující náležité poměrné zastoupení žen pokud možno všude jsou typickým atributem Evropské unie. Jak je však možné, že ve Velké Británii se okamžitě po rozhodnutí opustit EU dostaly k moci ženy?

Na gender kvótách je z jejich samé podstaty zjevné, že jde o kravinu. Lidé nemají být oceňováni a dosazováni do funkcí podle pohlaví, rasy nebo barvy vlasů, ale podle schopností ten který konkrétní post zastávat. Jistou výjimku můžeme najít u prostitutek, kde je pohlaví opravdu důležité, ale díky evropským kampaním za normalizaci transgender se to, myslím, dá uspokojivě řešit i tam. Tato eurounijní byrokratická a sluníčkářská kravina — gender kvóty — má hájit ženy před diskriminací a umožňovat jim vstoupit do pozic, které by jinak obsazovali falokrati a mužští šovinisté.

Ještě před měsícem, dokud byla Británie členem EU bez výhrad a námitek a optimisté věřili v její setrvání v Unii, vedli britskou politiku samí chlapi. Lídr kampaně za brexit Boris Johnson, premiér David Cameron a jako hlavní eurooptimistický sluníčkář, takový anglický Dienstbier, šéf labouristů Jeremy Corbyn.

No a pak britská veřejnost poslala Evropskou unii, včetně jejích gender limitů, do háje. A záhy poté se vlády v Británii ujaly ženský. Královna (ženská) byla ve funkci už před referendem, a navíc má funkci v podstatě jen symbolickou. Ale nezůstalo u královny. Včera se ukázalo, že nástupkyní rezignovavšího premiéra Camerona bude paní Theresa Mayová (ženská), a to těsně poté, co stáhla kandidaturu její jediná protikandidátka, současná náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová (taky ženská). A u labouristů o post šéfa proti marxistovi Corbynovi kandiduje taky ženská, soudruh se bude muset popasovat s Angelou Eagleovou.

Pokud to mohu nějak shrnout: EU propaguje gender kvóty proti diskriminaci žen, ale za její éry šéfovali britskou politiku chlapi. Zato ihned poté, co se od Unie Británie distancovala a vzdálila se od gender kvót, se tam ujaly politické moci ženy. Z této reality vyplývá, že členství v Evropské unii brzdí na národní úrovni šance žen podílet se na vrcholné politice. Sakra — neudělali soudruzi z Brusele někde chybu?