Znásilnění Alex trvalo devět minut, scéna je natočena na jeden zátah bez přerušení - hercům při natáčení dal absolutní volnost, řekl jim jen, že nesmí přesáhnout stopáž 20 minut.

Znásilnění Alex trvalo devět minut, scéna je natočena na jeden zátah bez přerušení - hercům při natáčení dal absolutní volnost, řekl jim jen, že nesmí přesáhnout stopáž 20 minut. Zdroj: LCC

Režisér, scénárista a kameraman v jednom Gaspar Noé se nebál ukázat všechny násilné scény v jejich surové podobě.
V návaznosti na úspěch snímku Christophera Nolana Memento z roku 2000, je i Zvrácený představen v reverzní chronologii, teda odzadu.
V posledních letech je toho už jen málo, co dokáže filmové fanoušky skutečně šokovat. Před téměř dvaceti lety se to podařilo francouzskému filmu Zvrácený.
Režisér, scénárista a kameraman v jednom Gaspar Noé se nebál ukázat všechny násilné scény v jejich surové podobě.
Při promítání na festivalu v Cannes ze sálu odešlo až 200 lidí.
20
Fotogalerie

Nejskandálnější erotické filmy: Scéna znásilnění a zbití mladé ženy šokovala svět realistickou brutalitou

V posledních letech je toho už jen málo, co dokáže filmové fanoušky skutečně šokovat. Před téměř dvaceti lety se to podařilo francouzskému filmu Zvrácený. Jak už název snímku napovídá, šlo o skutečně nepříjemný zážitek z kina, který způsobilo hned několik scén a podprahových prvků použitých ve filmu. Při promítání na festivalu v Cannes ze sálu odešlo až 200 lidí.

Zvrácený (v originále Irréversible, čili spíše Nezvratný) je poměrně unikátní film - směsice otřesného obsahu a geniální práce s kamerou a scénářem z něj dělají snímek, u nejž se kritici ani diváci nemohou shodnout, zda je film dobrý nebo úplně hrozný.

 

Příběh sleduje mladý pár Alex, kterou hraje Monica Belluciová, a Marcuse a jejich kamaráda Pierra. Alex po cestě z večírku, na kterém se pohádá s Marcusem, znásilní místní pasák a pak ji zbije do bezvědomí. Když se to Marcus s Pierrem dozví, vydají se násilníka hledat. Najdou ho a zabijí. Až později se dozvídají, že ale zavraždili jiného muže.

Režisér, scénárista a kameraman v jednom Gaspar Noé se nebál ukázat všechny násilné scény v jejich surové podobě. Znásilnění Alex trvalo devět minut, scéna je natočena na jeden zátah bez přerušení - hercům při natáčení dal absolutní volnost, řekl jim jen, že nesmí přesáhnout stopáž 20 minut. Následné zbití dívky a dále i vražda šokovaly svou brutalitou. Lidé ale z kin odcházeli i z dalších důvodů. Prvních 30 minut filmu je na pozadí slyšet zvuk o nízké frekvenci - podobný jako lidé slyší při zemětřesení. Způsobuje nevolnost a závratě.

Film se ale chlubí celou řadou prvků, které z něj činí umělecké dílo. V návaznosti na úspěch snímku Christophera Nolana Memento z roku 2000, je i Zvrácený představen v reverzní chronologii, teda odzadu. Diváci ze všeho nejdřív shlédnou závěrečné titulky a pak scénu před klubem, kde došlo k vraždě. Závěr filmu pak zabírá šťastnou Alex, jak si v parku čte knihu.

Právě čas je ve filmu velmi důležitým motivem. Už sám název Irréversible má svůj důvod. Na začátku i na konci filmu zazní výrok „čas všechno zničí“. V poslední scéně filmu se kniha, kterou Alex čte, jmenuje Pokus s časem.