Adopce registrovanými partnery?

Adopce registrovanými partnery? Zdroj: Profimedia.cz

Registrovaní homosexuálové mohou adoptovat děti. Ale jen jako jednotlivci

Lidé žijící v registrovaném partnerství dostali šanci k individuálnímu – to zdůrazněme - osvojení dítěte. Rozhodl o tom Ústavní soud.  

Je třeba malé vysvětlení. Věc se měla dosud takto: svobodní gayové a lesby si teoreticky - ovšem jako jednotlivci a za velmi výjimečných podmínek – mohli dítě osvojit. Stejně jako heterosexuální svobodní jednotlivci. Paradoxně po uzavření registrovaného partnerství gayové a lesby tuto možnost ztratili. A právě to soudci jako diskriminaci v zákonu o registrovaném partnerství změnili. Všichni svobodní jednotlivci, ať homosexuální či heterosexuální, jsou nyní na jedné čáře. Verdikt se tudíž nevztahuje na společné osvojení - to občanský zákoník povoluje stále jen heterosexuálním párům, manželům.

Dvě tisícovky českých registrovaných párů, chtějí-li si osvojit dítě, se teď buď rozvedou, anebo si dítě osvojí jen jeden z nich. Společně jako pár rodičů to právo ani po nálezu ústavních soudců nezískali.

I tak je těch právních zákrut od přání „získat dítě“ až po skutečné osvojení spousta. Zájemci o adopci obvykle čekají na volné dítě řadu let, jsou prověřováni, testováni a školeni horem dolem. Je logické a přirozené, že při adopci dostávají přednost heterosexuální páry před jednotlivci.

Adopce totiž nemá sloužit k naplnění rodičovského snu dospělých lidí, ale k nalezení nejvhodnějšího rodinného prostředí pro méně šťastné děti.