Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Zpráva o extremismu: V podstatě je v Česku klid

Ministerstvo vnitra uvolnilo zprávu o extremismu za první kvartál 2016. Přes pocit narůstajícího napětí ve společnosti, o kterém opakovaně mluví media, není počet extremistických trestných činů nijak vysoký, zato je velmi vysoká jejich objasněnost.

Konstatování zprávy je v podstatě pozitivní. Klíčovým faktorem naší pravicové scény jsou neshody mezi Tomášem Vandasem (Dělnická strana sociální spravedlnosti) a Adamem B. Bartošem  z Národní demokracie. Tyto antipatie znemožňují nějakou integraci krajní pravice.

Klíčovým faktorem naší proxenofobní scény jsou neshody mezi panem Okamurou, Konvičkou, Hamplem, a Úsvitem po Okamurovi. Vzájemné antipatie znemožňují integraci a hlubší spolupráci xenofobních sil.

Jenom levičáci mají svou Síť revolučních buněk, která zapaluje policejní auta a terorizuje restauraci Řízkárna. Šéfa SRB hledá policie v celostátním pátrání.

Za první čtvrtletí roku 2016 je letos evidováno 47 trestných činů s extremistickým podtextem. Z toho 24 jich bylo objasněno. Nejvíce byl zastoupen trestný čin podpora a propagace hnutí (13 zjištěných, 7 objasněných), výtržnictví na sportovních a veřejných akcích (9 zjištěných a 5 objasněných) a násilí a vyhrožování proti skupině obyvatel a jednotlivci (8 zjištěných, 5 objasněných). Za měsíc leden roku 2016 je evidováno 18 zjištěných trestných činů s extremistickým podtextem, z nich bylo 14 objasněno. V únoru je bylo zjištěno 10 (z toho 3 byly objasněny) a v březnu 19 (z toho 7 objasněno).

Vzhledem k tomu, že trestná činnost typu nastříkání hákového kříže barvou na synagogu se vyšetřuje fakt blbě, je více než padesátiprocentní objasněnost dobrou vizitkou naší policie. Jak to vypadá meziročně? V prvním čtvrtletí 2015 bylo spácháno 50 extremistických trestných činů, z toho dvacet čtyři objasněných.

Nechci ty trestné činy zlehčovat, ale šlo spíše o méně závažnou, symbolickou kriminalitu než o rasistické vraždy. A za první tři měsíce letošního roku je jich trochu méně než loni, a objasněných je trochu více. Takže díky Bohu za naši českou knedlíkovou povahu, ve které extremismus zprava i zleva zůstává v podstatě zcela okrajovým jevem.