Do vítání uprchlíků se pustlla i ČT:D

Do vítání uprchlíků se pustlla i ČT:D Zdroj: Česká teevize

MAREK BRODSKÝ: Do vítání uprchlíků se pustila i ČT:D. Jídla je tu dost pro všechny a kráterů habaděj

Je bezesporu chvályhodné, že se Česká televize snaží i malým dětem vysvětlovat nejdůležitější události, které hýbou dnešním světem. Zjednodušit informace na úroveň jejich chápání a zkušeností, to je těžká práce, za kterou si ČT:D zaslouží velké ocenění. Pokus vysvětlit uprchlickou krizi jí ale moc nevyšel.

Ne že by se rozpustilí moderátoři se svým ufonským kamarádem TýYóem nesnažili vysvětlit, proč nešťastní mimozemšťani utíkají na planetu Yó z planety Ne – protože „je tam nechtějí a mají tam od rána do večera horor“. Ne že by nezaznělo více názorů – od moderátorčina zvolání, že “přece je nenecháme plout ve vesmíru na jejich vratkých korábech“, až po TýYóovo drmolení, že mu „vyjí špajzku a obsadí krátery“.

Problém je v tom, že scénka nikoho nenechává na pochybách, který z názorů je ten správný. Pokud takto kategoricky moderátoři dětem sdělují, že na sebe mají být hodné nebo že mají poslouchat paní učitelku, pak je to v pořádku. V případě vztahu k uprchlíkům to ovšem neplatí, protože zde existuje celá škála názorů včetně extrémů na obě strany. A ČT jako ten správný pro děti vybrala názor dost blízký jednomu z těchto extrémů.

Server idnes.cz přinesl na uprchlické téma anketu 15 osobností a nechal hlasovat čtenáře, který názor jim nejvíce konvenuje. Kardiochirurg Pirk, který byl vůči uprchlíků nejvíce negativní, získal víc hlasů než všichni ostatní dohromady. Jak je vidět, v české společnosti existuje významný počet lidí, kteří mají jiný názor než redaktoři ČT:D. Pokud ti mají ambici dětem něco říkat o světě a tento fakt opominou, pak už dětmi manipulují.

Podle kodexu ČT má televize vyváženě zobrazovat celý názorový proud, a nikdo nemůže tvrdit, že se to nedělá. Ovšem moderátorovo zakončení diskuze, kdy dětem sděluje, že kdo nechce uprchlíky, je stejný jako ty slizké potvory se třemi bradami, má do vyváženosti dost daleko.

Na záznam pořadu se můžete podívat na webu České televize zde.