Maturity 2015

Maturity 2015 Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Jidáš zase zradil, tentokrát maturanty

Maturanty zarazilo, že se Jidáš jmenoval Iškariotský. To mají z toho, že nečtou bibli, nesledují Ano, pan ministře a neviděli zásadní muzikály.

Zadaná maturitní úloha byla o dost pestřejší, než jsme byli zvyklí za dob soudruhů a soudružek. Zněla takto:

„Pane ministře,“ řekl Humphrey, „obviňujete ty nesprávné.“

Jak to myslí? nechápal jsem.

„Pokud vím,“ pokračoval, „tak to byl jeden z vašich kolegů, kdo informoval Brusel o vašem plánu nakoupit hromadně britské textové editory – proto taky narychlo vydali tu směrnici.“

Takže takhle to je? Opět zrazen? A kolegou z kabinetu! Zatracený Basil Corbett! Když začnu myslet na Basila Corbetta, hned mi ***** Iškariotský připadá sympatičtější. Basile Corbette, udav se těmi třiceti stříbrnými!

(J. Lynn, A. Jay; Jistě, pane ministře, II. část, upraveno)

Napište jméno biblické postavy z Nového zákona, které patří na vynechané místo (*****) ve výchozím textu…

Jenže to byl právě ten problém, protože dnešní školáci nevědí, kdo to byl Iškariotský Jidáš. Ani nesledují seriál Ano, pane ministře. Někteří mají dokonce dojem, že se jich někdo ptá na náboženství, po čemž jim nic není. Podle této logiky by bylo třeba vynechat i Jana Husa a Svatovítskou katedrálu a nejoblíbenějšího Čecha Karla IV., známého náboženského fanatika, který byl feudálním lokajem církevních kruhů, a ještě cizáckého původu. Je třeba vynechat také Franze Kafku, byl Žid a psal německy, po čemž nám nic není, pak byl taky Orten, to byl určitě komouš, protože psal o chudých, a pak Čapek, jeden z těch dvou, ten se kamarádil se zednáři, kdo ví, co byl sám zač. Komenský byl emigrant a rád by, aby naši vlast přepadla cizí vojska. A ještě Havel, tak to taky ne, ten nemůže být v maturitách, protože byl boháč a válečný štváč a chtěl humanitárně bombardovat malé srbské děti, on už byl takový odjakživa, po tom nám taky nic není.

Nejsou frézaři!

Nejlepší by bylo, kdyby v maturitách nebylo nic. Jenom povinná matematika. I pro baletky a malířky. Ostatně někdo z vlády tuhle říkal, že chybějí učni, frézaři vůbec nejsou, povídali to pánové z továren, že by to měl stát dodat, protože když nebudeme frézovat, svět si nás ani nevšimne. Takhle vznikají národy, jichž si někdo všimne, mají frézaře. To svět zajímá. Nějaký Jidáš… A taky je tady moc kulturních antropologů, říkal to pan prezident. O prognosticích nic neříkal, ale ten je v zemi jen jeden, co se ví, a práci prý má. Kdepak antropologové, koho to zajímá, národ se proslavuje frézaři, to je jasné.

Pořád Jidáš

Co nějaký Jidáš Iškariotský? Copak má nějaký Jidáš něco společného se životem našeho mladého a dynamického a vzdělaného národa? My jsme tady přece četli bibli (nebo Bibli?) už před husitskými válkami, každá ženská to znala, jak to psal Aeneas Silvius Bartholomeus Piccolomini, bylo to na Wikipedii. Ale tak to bylo tenkrát, dobově podmíněné. On Piccolomini taky nebyl frézař a dopadl podle toho. Za mlada psal erotické textíky, pak se stal papežem, mezitím napsal historii o husitech, co si četli i husité, byť to bylo proti nim. Ale jinak nepoužitelný, o Jidášovi jistě věděl všechno, liška zrzavá, pokud to byl on, ale asi ano, říkali to v televizi a dopadl jako papež, tak to nám nehrozí.

Čipy budou, tablety budou (ty elektronické nejdřív, ty druhé potom, až se z toho všichni...).

Naše babička pekla jidášky. Hrozné, co. Takoví malí a zaživa... Proti tomu by se měl český vzdělanec postavit.