Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Druhé kolo do Senátu vyhraje ČSSD, Babiš tam cíle nenaplní, ministr Prachař je na odstřel

Senát nemá velký vliv na postavení současné vládní koalice, ale volby do jeho třetiny mohou výrazně ovlivnit osudy jednotlivých politiků. Pro druhé kolo, které se uskuteční příští týden, má jednoznačně nejlepší vyhlídky ČSSD, naopak Andrej Babiš určitě nezíská 10 křesel, jak tvrdil. Navíc jeho ministr dopravy Antonín Prachař téměř jistě prohraje s Jitkou Seitlovou v obvodě Přerov.

Sociální demokracie prohrála s ANO v komunálních volbách boj o mnoho velkých měst, ale v Senátu má možnost obhájit příští týden kolem 10 míst. Naopak dvojice, které uvidíme v rozhodujícím kole, nenahrávají záměru ministra Babiše získat také deset míst. Jeho hnutí se bude muset spokojit asi s polovinou plánovaných křesel. Problémem je, že zcela jasná je porážka ministra dopravy Antonína Prachaře s Jitkou Seitlovou v Přerově. O odvolání Prachaře z funkce se hovoří už delší dobu a senátní prohra mu určité nepomůže.

V senátním klání naopak dobře dopadají lidovci, jejichž kandidáti sami, nebo v koalici se Stranou Zelených, mají velkou šanci na několik křesel.

Naopak pravicové strany na tom nejsou dobře. TOP 09 a Starostové mohou příští týden dosáhnout tak na dvě místa. Podobně jako ODS. U ní je určitým zjevením starosta plzeňské čtvrti Slovany Lumír Aschenbrenner, který nejenom postoupil v Senátu do druhého kola z prvního místa, ale vyhrál už popáte i komunální volby ve své čtvrti. Je zvláštní, že podobného muže si ODS už dávno nevytáhla výše.

V některých obvodech za týden uspějí kandidáti malých stran, nejzajímavější je miliardář Ivo Valenta v Uherském Hradišti. Bude zajímavé sledovat, zda zůstane bydlet v Monaku, kde byl kvůli daním. Ve Zlíně pak boduje známý předseda JZD Slušovice František Čuba, kterého podporuje prezident Zeman.

Naopak fatálně selhali komunisté, kteří vyšli v Senátu naprázdno už po prvním kole. A to je jedna z dobrých zpráv posledních voleb.