Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Zeman lže o válce na Ukrajině. Měl by zrušit i cestu za Putinem

Málokdy se stalo, aby Miloš Zeman musel pod tlakem korigovat své výroky. Teď tak učinil v případě války na Ukrajině, o které zjevně lhal. Nejdříve tvrdil, že na Ukrajině nejsou ruští vojáci. Pak to kamufloval výrokem, že tam jsou ruské „regulérní jednotky maskované jako dobrovolníci“. Vážným problémem je, že Zeman v případě Ruska nehájí české národní zájmy, ale spíše zájmy některých průmyslových a finančních skupin.

Projevilo se to už v únoru, kdy jel na olympiádu do Soči (v doprovodu měl i svého sponzora, zástupce ruského Lukoilu v Česku, Martina Nejedlého), přestože mnoho západních politiků to odmítlo právě kvůli situaci na Ukrajině a kvůli ruským zákonům namířeným proti homosexuálům a politickým odpůrcům.

Záhadou je, kde Zeman bere informace o Ukrajině (od proruského českého velvyslance Remka v Moskvě?). Pro prezidenta nebylo poučením ani to, že Moskva bezostyšně lhala i v případě svých vojáků na Krymu, který od března okupuje.

Teď Zeman nejdříve pro rádio Frekvence 1 uvedl, že na Ukrajině probíhá „občanská válka mezi dvěma skupinami ukrajinských obyvatel“. To je skutečně pravda, ale vzbouřencům také pomáhá ruská armáda, jak zbraněmi, tak výcvikem i svoji přítomností. Když na to musí českého prezidenta upozorňovat i Carl Bildt, ministr zahraničí neutrálního Švédska (které přitom nijak extrémně silně vůči Rusku nevystupuje), tak je to na pováženou.

Zeman se ze všeho snažil vykroutit na summitu NATO ve Walesu tímto výrokem: „Byl bych rád, abychom si rozuměli v rozdílu mezi regulérními jednotkami a mezi takzvanými dobrovolníky, kteří jsou ve skutečnosti regulérními jednotkami, ale jsou maskovaní jako dobrovolníci. Tomu se říká hybridní válka." Aha… Takže ruské regulérní jednotky tam najednou jsou. Opakujeme: To samé se stalo na Krymu.

Ostatně už na jiném summitu, v běloruském Minsku, ruský prezident Putin oznámil, že si jeho země vyměnila s kyjevskou vládou vojenské zajatce a dodal, že jeho vojáci na Ukrajinu „zabloudili“. To jistě. A jak vlastně mohla ruská armáda zajmout ukrajinské vojáky, když na jihovýchodě Ukrajiny není? To by je pak ani nešlo vyměnit.

Navíc některá ruská média (i ty proputinovská) v posledních týdnech opakovaně přinášejí reportáže o ruských vojácích, kteří na Ukrajině zahynuli. Ani Kreml tyto informace nezpochybnil. Pochybuje ale český prezident.

V červnu prezident v rozhovoru pro ruskou agenturu ITAR-TASS zpochybnil i sankce: „Nevidím žádné důvody, pro které by bylo nutné izolovat Ruskou federaci od EU. Proč hovořit o sankcích, o blokádě, o embargu Izolace ještě nikdy nic nedovedla k úspěchu, vede jen k tomu, že chybělo porozumění, vzájemná důvěra. To je špatně.“ Jenže ve čtvrtek a v pátek vedl delegaci ČR na summitu NATO, kde se hovořilo především o tom, že je nutné přijetí ještě tvrdších sankcí proti Rusku. Přitom situace na Ukrajině byla stejná už v červnu. Ani to Zeman neví?

Již v únoru český velvyslanec v Moskvě, komunista Vladimír Remek, v České televizi oznámil, že Zeman vyrazí ve druhé polovině letošního roku na oficiální návštěvu Ruska, při které se setká s Vladimirem Putinem. Pořád tato informace platí? Pokud ano, měl by Miloš Zeman cestu zrušit, než bude pozdě. Situace mezi Západem a Moskvou se totiž v nejbližší době jen tak neurovná.

Zeman by svoji návštěvou u Putina sehrál podobně trapnou etudu, jako v Soči. Opět by si musel pouze vymýšlet nesmyslné důvody, proč do Kremlu jede.