Do Senátu chce i zpěvák Jahelka, fotbalista Panenka, sexuoložka Janáčková či exministr Bursík

Do Senátu chce i zpěvák Jahelka, fotbalista Panenka, sexuoložka Janáčková či exministr Bursík Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Do Senátu chce i zpěvák Jahelka, fotbalista Panenka, sexuoložka Janáčková či exministr Bursík

Do podzimních senátních voleb se letos přihlásilo na 270 kandidátů, z toho deset do zářijových doplňovacích voleb v Praze 10. Vybírat se bude do třetiny horní komory parlamentu a nabídka je skutečně hodně pestrá, jsou na ní i některé známé a populární tváře.

Nejvíce kandidátů se přihlásilo do senátorských voleb v Praze 1, kde evidovali 15 uchazečů. Mezi nimi je Martin Bursík (kandiduje za TOP 09) předseda Liberálně ekologické strany a bývalý ministr životního prostředí. Kromě jiných mu bude soupeřkou známá sexuoložka Laura Janáčková (ANO), někdejší rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl (KDU-ČSL a SZ), bývalá televizní hlasatelka Eva Jurinová (Republika) či ředitel záchranky Zdeněk Schwarz (ODS).

Naopak nejmenší výběr budou mít lidé na Přerovsku, kde je nominováno pouze pět adeptů.

Například mezi kandidáty ANO patří majitel a generální ředitel největší české textilky Juta Dvůr Králové Jiří Hlavatý na Trutnovsku, ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová nebo ministr dopravy Antonín Prachař na Přerovsku. Mezi jeho soupeře patří bývalá senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL a SZ), která křeslo v horní komoře opustila kvůli pozici zástupkyně ombudsmana.

V Brně bude o místo soupeřit odvolaná ředitelka Úseku kontroly a kvality staveb na Ředitelství silnic a dálnic Miloslava Pošvářová (za Zelené a Piráty). Jejími konkurenty budou mimo jiné ředitel brněnské Úrazové nemocnice Brno Karel Doležal (ČSSD) a slavný trenér basketbalistek Jan Bobrovský (ODS).

V Praze 5 nominovala ODS někdejšího ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů historika Pavla Žáčka, který se utká i se známým advokátem Václavem Láskou (KDU-ČSL a SZ).

Na Strakonicku má ODS odvolaného ředitele šumavského parku Jiřího Mánka. KSČM v tomto obvodu navrhla bývalou krajskou radní pro školství Vítězslavu Baborovou, která na funkci rezignovala po protestech veřejnosti. Zejména studenti ji vyčítají její názory, kterými obhajovala někdejší komunistický režim.

Zajímavým kandidátem v obvodu Plzeň-město, v jedné z mála někdejších bašt pravice, je dlouholetý starosta městského obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner (ODS). Ten počítá například i s podporou některých menších pravicových stran.

KDU-ČSL zase na Lounsku vsadila na Lea Steinera, bývalého úředníka dotačního úřadu Severozápad, který upozornil na údajné machinace s evropskými dotacemi.

TOP 09 na Pelhřimovsku proti předsedovi horní komory Milanu Štěchovi (ČSSD) nominovala advokáta a písničkáře Ivo Jahelku. Místopředsedkyni Senátu Gajdůškové se znovuzvolení na Zlínsku pokusí překazit například někdejší ředitel slušovického družstva a přítel prezidenta Miloše Zemana František Čuba ze Strany práv občanů.

Z parlamentních stran nejvíce kandidátů do podzimních voleb postavili komunisté a obě nejsilnější vládní strany, a to po 27. ČSSD vlastního kandidáta nebude mít jen v Praze 10, kde se rozhodla pro koalici se Stranou zelených. Hnutí ANO nemá kandidáta na Žďársku. ODS a TOP 09 se dohodly na vzájemné podpoře svých adeptů v osmi obvodech. Společné kandidáty s dalšími stranami má mnohde také KDU-ČSL. Úsvit nominoval desítku uchazečů o senátorské křeslo.