harry potter

harry potter Zdroj: movieweb.com

TEREZA STONIŠOVÁ: Rowlingová se nám neměla omlouvat

Počátkem února pro britský Wonderland řekla J. K. Rowlingová, autorka sedmidílné ságy o čaroději Harry Potterovi, že se omlouvá svým čtenářům za pár Ron Weasley a Hermiona Grangerová. Autorka jako by podlehla tlaku těch, kdo si přáli vidět Hermionu s titulní postavou Harrym Potterem. A to je právě k zamyšlení.

Autorka slaví se svými knihami obrovský úspěch. Příběh vystavěla na třech hlavních hrdinech. Všichni to známe, tak jen pro zopakování – Harry, sirotek, který žije s nenávistným strýcem a tetou v Surrey, Hermiona, inteligentní, bystrá, ale pocházející z nekouzelnické rodiny. A pak její pravý opak, věrný Harryho přítel Ron, z rodiny kouzelníků až do devatenáctého kolena. Tito titulní hrdinové nesou příběh, to o ně mají čtenáři největší strach, když svádějí bitvy s baziliškem, smrtijedy nebo mozkomory.

Mezi Ronem a Hermionou to trochu začne jiskřit už ve čtvrtém díle, kdy se v Bradavicích chystá velký Turnaj tří kouzelníků – vlastně čtyř. Při té příležitosti se koná i ples – a Ron, neopeřené kuře, si na Hermionu vzpomene až jako na poslední možnost. Tehdy pronese památnou větu „Hermiono, vždyť ty jsi děvče!“ Je to ale jen první z řady náznaků, který nám dává tušit, jak to nakonec dopadne – což vlastně definitivně je jasné až z epilogu sedmé knihy Relikvie smrti, kde jsou Ron s Hermionou a Harry s Ronovou sestrou Ginny.

A nyní nám autorka přinesla zvláštní poselství. Omlouvám se, měla jsem dát dohromady Harryho s Hermionou – v rozhovoru se dokonce zmínila i o tom, že by tyto titulní postavy mohly mít v budoucnu problémy, a to až do té míry, že by Ron s Hermionou byli nuceni navštívit manželskou poradnu. Fanouškům, kteří fandili páru Harry a Hermiona, se mohlo možná ulevit – tak vidíte, měli jsme pravdu, bylo by to tak lepší! Zastánci páru Ginny a Harry kroutí hlavou.

Zcela upřímně – není mým cílem rozsoudit, který pár by byl šťastnější. Nicméně jakožto autorka by si měla Rowlingová pevně stát za svou uměleckou licencí a za tím, jakým způsobem se svými „dětmi“ naložila. Chtěla dát dohromady Rona a Hermionu a Harryho s Ginny? Chtěla. Pak je naprosto správné, že to udělala, a není žádný důvod k tomu, aby se snad někomu omlouvala. Dává tím jedině prostor ke spekulacím, zda se rozhodla správně, a tyto spekulace by byly zcela scestné. Příběhy o Harry Potterovi jsou jejím životním úspěchem. Prokázala se jako autorka schopná skvěle vygradovat, vymyslet i rozklíčit příběh, který vymyslela údajně, když pobírala sociální dávky. Rowlingové patří velký obdiv. A rozhodně se nemá za co omlouvat – umělecké dílo si sice žije svým vlastním životem a lidé mohou spekulovat, ale za svým tvůrčím záměrem by si tato autorka měla rozhodně stát.