Vláda

Vláda Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Babiš a lidovci získali, co chtěli. Sobotka vítězem není a ani nebude

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se tváří spokojeně, protože se mu nakonec vládu podaří sestavit a prezident jej brzy udělá premiérem. Jenže vítězem Sobotka rozhodně není. A ani nebude.

Na obzoru je spor s Milošem Zemanem o některá jména ve vládě. Předseda Sobotka se tváří odhodlaně a chce s hlavou státu bojovat o každé jméno. Bylo by však s podivem, kdyby mu Zeman ve všem ustoupil. To je nepravděpodobné. Ztráty tak může utržit v tomto souboji pouze šéf socialistů. Překvapení na některém ministerském postu proto nelze vyloučit.

Dokonce, i když Sobotka prosadí svoji podobu kabinetu, bude to jen dočasný úspěch. Andrej Babiš si totiž vyjednal nejenom post místopředsedy vlády pro ekonomiku, ale současně i křeslo ministra financí. Alespoň tak to Babiš oznámil v neděli v České televizi. Jsou to místa významná a vůdce hnutí ANO tím dostává do rukou nástroje, kterými bude novou vládu mocně ovlivňovat. Navíc je stále zjevnější, že si Babiš našel velmi silného politického spojence. Je jím prezident Zeman. Ten dvacet let zcela pragmaticky a agresivně opouští ty, které už nepotřebuje. K překvapení mnohých to mohou být brzy sociální demokraté, přestože se někteří z nich k němu pořád upínají.

Své si uhráli také lidovci. Zemědělství mají a společně s místem na ministerstvu kultury (pod které pořád spadají náboženské organizace) si ohlídají církevní restituce. Jejich možný kandidát na kulturu, Daniel Herman, byl ostatně katolickým knězem a mluvčím České biskupské konference. Tak silného zastánce katolíci ve vládě snad v polistopadové historii ještě neměli. A to ČSSD v čele se Sobotkou pořád verbálně proti zákonu o majetkovém narovnání s církvemi bojuje.

Bohuslav Sobotka přežil puč ve straně a stane se nakonec i premiérem. Ale jeho postavení bude slabší, než se dnes zdá. ČSSD také „vybojovala“ ministerstva, které nepřinášejí štěstí nikomu. Například zdravotnictví, které se bude dále potýkat s finančními problémy (topkařský exministr Leoš Heger by mohl vyprávět). To všechno nahrává Andreji Babišovi, který povede i ve vládě další předvolební kampaň a získá tak výhodné postavení do další voleb.