Hašek, Zeman

Hašek, Zeman Zdroj: Jiří Salik Sláma / Mafra / Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: ČSSD blufuje, s Haškem a Zemanem v zádech nebude jednotná

Po neúspěšném puči, který v sociální demokracii organizoval místopředseda Michal Hašek za asistence prezidenta Miloše Zemana, se nám ČSSD snaží namluvit, že teď už bude pozice předsedy Bohuslava Sobotky silná a strana přesvědčí o své jednotě. Nic takového se nestane.

Po amatérském převratu se jistě pozice pana Sobotky na čas upevní a bude to vypadat, že ČSSD směřuje k lepším zítřkům a možným novým „blyštivým vítězstvím“ (to je termín Jiřího Paroubka z doby před volbami 2010, po kterých on sám musel rezignovat). Je to jen bláhové přání, které se nenaplní. A má to několik důvodů.

Pokud zůstanou ve straně pučisté – především Hašek, Škromach a Tejc – budou ji nadále rozvracet zevnitř. Je to přirozené, i kdyby vykonali deset pokání za den. Vždyť si jen vzpomeňme na březen letošního roku, jak nás na sjezdu ČSSD všichni ujišťovali, že spory jsou zapomenuty, že strana je jednotná a míří k rozhodné výhře v dalších volbách. Byly to podobné lži, jaké jsme slyšeli o schůzce v Lánech.

Dalším důvodem bude nejednotný a slabý poslanecký klub ČSSD. Že by vždy hlasoval jednotně, je vyloučeno. Příkladem je v posledních letech rozpad klubů ODS (v několika fazích) či Věcí veřejných. Vedlo to až k pádům vlád. Situace se opakuje: rebelové, pučisté a protivníci se pomstí straně za to, jak se k nim zachovala.

Ostatně to je příklad Miloše Zemana, který se ještě pořád mstí ČSSD za to, že jej část poslanců a senátorů nepodpořila v prezidentské volbě v roce 2003 a on s potupou opustil zadním vchodem Pražský hrad. Ten samý Zeman našel spojence v Michalu Haškovi. Jenže jejich tah Sobotkou jim nevyšel. Hašek je oslaben a Zeman bude škodit sociální demokracii dál. Výsledek to bude mít jediný – ČSSD bude postupně oslabovat, podobně jak to vidíme u ODS, bude se drolit a štěpit a léta hledat řešení, které ji vrátí na výsluní. Tak rychle, jak to dnes slibuje Sobotka a další, to ale rozhodně nebude.