Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Zeman skončil jako kůl v plotě. Ani rektoři ho nechtějí, nikdo ho nechce

Rektoři jednají o společném postupu ohledně účasti na oslavách státního svátku na Hradě. ČTK to potvrdili zástupci univerzit. Prezident Miloš Zeman dva rektory, kteří se s ním v minulosti dostali do sporu, nepozval. Někteří další rektoři kvůli tomu odmítli na oslavu přijít.

Miloš Zeman pojal oslavu státního svátku jako svůj osobní večírek.  Mezi hosty, kteří neprošli jádrovacím řízením, patří rektoři univerzit. Pozvánku nedostali rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek a rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Bek soudí, že je to kvůli tomu, že prezidentovi s ohledem na předvolební kampaň neumožnil při jeho zářijové návštěvě Brna přednášet na univerzitě. Grubhoffer zase na jaře odmítl přijet na jmenování profesorů, protože mu vadilo, že Zeman odmítal jmenovat profesorem Martina C. Putnu.

Rektoři budou ohledně oslav postupovat nejspíš společně. Protože hlava státu nepozvala dva rektory, odmítl účast na ceremoniálu rektor Univerzity Karlovy Hampl a dále rektoři z Univerzity Hradec Králové a olomoucké Univerzity Palackého. Nepřijede ani rektor Liberecké univerzity Zdeněk Kůs, ten se ale omluvil už dříve a své rozhodnutí odmítl komentovat. Nezúčastní se pravděpodobně ani rektor Vysoké školy polytechnické v Jihlavě Jakub Novotný. Ten uvedl, že bude postupovat podle dohody České konference rektorů.

Ani pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) se nezúčastní pondělních oslav státního svátku 28. října na Pražském hradě. Chce tak podpořit rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity, které prezident Miloš Zeman na Hrad nepozval. Hudeček chce rektory podpořit nejen jako politik, ale také jako přednášející. Přednáší na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Rektor Masarykovy univerzity Bek si postup Hradu vysvětluje tím, že v září neumožnil Zemanovi přednášet na brněnské ekonomicko-správní fakultě. Politici podle Beka na univerzitách v době volební kampaně vystupovat nemají. Grubhoffer zase v minulosti podpořil Martina Putnu, k jehož profesuře měl Zeman výhrady.

Prezident si usmyslel

Pražský hrad důvody, proč Beka nepozval, nezveřejnil. „Je to osobní rozhodnutí pana prezidenta a víc to nebudeme komentovat,“ uvedla Zemanova mluvčí Hana Burianová.

Že Zeman a jeho okolí neradi něco komentují, na to jsme už zvyklí z jeho premiérských let. Celkem ale není co komentovat. Zeman je prostě malý a malicherný člověk. Malý čecháček, který se dostal do funkce, která mu nepřísluší, protože na ni osobnostně nikdy neměl. Skončil nakonec stejně jako Miloš Jakeš, jako kůl v plotě. Stejně tak dopadl Jiří Paroubek, který dodnes netuší, proč tak náhle zhasla jeho politická kariéra. Prostě to neodhadl a přepálil to. Nakonec se ukázalo, co je zač. Žádný nový český Mussolini, kterého je třeba se bát. Byl to obyčejný úředníček z Restaurací a jídelen, který se náhodou dostal k moci a uvěřil své vlastní napoleonské genialitě. Teď se stal tím, čím vždycky byl, ničím.

Konec konců i Václav Klaus skončil jako směšný stařík, který svou přízeň věnuje populistické svazácké domině Bobošíkové, která se momentálně převlékla za mesiášku pravice. (Příště bude podle potřeby trockistka a vždycky se najde pár troubů, kteří jí to tam hodí, aby se jí za státní příspěvek dobře dalších pár let parazitovalo.) Petr Nečas se svou Janou Nagyovou také vzbuzuje útrpné úsměvy. Takhle kvůli jedné dámě pohřbít politickou kariéru, stranu, vládu a celou českou pravici, to se hned tak nevidí. Klaus ale vede, protože se nemůže vymluvit na žádnou vášeň.

Vidět v přímém přenosu takový osobní úpadek mnoha lidí není veselé. Zeman je osobnostní troska, člověk špatných názorů, špatných strategií a špatné morálky. I toho Šloufa hodil přes palubu. To se mu vážně nepovedlo. Skončil jako kůl v plotě a lepší už to nebude.

Jednotný odpor rektorů univerzit proti Zemanovi je jasné symbolické gesto. Svět myšlení Zemana nechce. Jak by taky mohl, když je to svět myšlení.