Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Mstivý Zeman nepozval rektora univerzity na Hrad

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek nedostal pozvání na oslavy státního svátku 28. října na Pražském hradě. Prý je to odplata za to, že druhá největší vysoká škola v zemi neumožnila prezidentu Miloši Zemanovi přednášet při zářijové návštěvě Brna na ekonomicko-správní fakultě.

Prezident Zeman v září navštívil Brno a chtěl vystoupit před studenty ekonomie. Rektor Mikuláš Bek mu nevyhověl. Vysocí ústavní činitelé jsou podle rektora na univerzitě vítáni, ale v době volební kampaně má podle něj škola zachovávat politickou neutralitu.

"Současný prezident je čestným předsedou jedné z volebních stran, jež je po něm dokonce pojmenována, a jeho tvář na nás shlíží z volebních billboardů této strany. Jeho vystoupení na půdě univerzity v době volební kampaně by bylo jasným narušením principu politické neutrality univerzity vůči soutěži demokratických stran o přízeň voličů, studentů a zaměstnanců univerzity," řekl k tomu Bek. Pondělní shromáždění ve Vladislavském sále připomíná vznik samostatného československého státu a prezident při této příležitosti uděluje vybraným osobnostem státní vyznamenání.

Zeman má s akademiky problém

Rektoři vysokých škol se oslav 28. října vždy účastnili. "V pondělí budu na předávání státních vyznamenání chybět, a to nikoliv z důvodu skutečné či diplomatické chřipky, ale proto, že jsem nebyl jako rektor druhé největší české univerzity pozván," píše Bek v textu pro akademickou obec na univerzitním portálu.

Prezident Zeman si s akademickým prostředím zřejmě moc nerozumí. Naposled se dostal do konfliktu, když nechtěl jmenovat profesorem docenta Martina Putnu, ačkoliv Univerzita Karlova seznala jeho intelektuální výkony za zcela odpovídající pro udělení této hodnosti. Zeman pak kličkoval a stále měnil údajné důvody, proč titul udělit nechce. Za nejpravděpodobnější lze ale považovat to, že se Putna proti Zemanovi v minulosti politicky vymezoval, především kvůli nápadné Zemanově náklonnosti k Rusku. Za Putnu se tehdy postavila značná část akademické obce. Veřejnosti je to samozřejmě jedno, protože ta tak jako tak každého, kdo má vysokoškolský titul, považuje za příživníka, který by udělal lépe, kdyby se šel vyučit.

Stačilo jen pár měsíců a už si pomalu zvykáme na nový politický styl. Ponese se v duchu starého přísloví, že lepší drzé čelo než poplužní dvůr. Každý ať si přebere, co to znamená.